Kategóriák
Műszaki

Megvilágítás mérés – a munkahelyi világítás korszerűsítésének első lépése

Nagyon sok vállalkozás esik abba a hibába, hogy a munkahelyi világítás fontosságát hátra sorolják. Ez azért fordul elő olyan gyakran, mert a cégvezetők többsége nincsen tisztában annak a tényével, hogy a lámpatestek milyen hatással vannak a dolgozókra, legyen szó produktivitásról, vagy rosszabb esetben az egészségügyi állapotukról. Legtöbbször pusztán kézzelfogható gazdasági okok miatt vágnak bele egy felmérésbe a munkahelyi világítás területén annak érdekében, hogy a rezsiköltségen tudjanak csökkenteni, de az egyéb tényezőkre nem gondolnak.

A munkahelyi megvilágítás felmérése azonban sokkal többről szól, mint költségoptimalizálásról. Már régóta bizonyított tény, hogy egy szakszerű világítás korszerűsítés nem csupán a havonta érkező számlák összegét tudja csökkenteni, de a kollégák koncentráció képességére, az energiaszintjükre, közérzetükre, és hosszú távon az egész szervezetükre pozitív hatással van. Mindezen felül a mai napig számos munkahelyi baleset is előfordul a nem megfelelő megvilágítás miatt, amelyek elkerülhetőek lennének precíz tervezéssel.

Tipp: világítás tervezés a Bertonlightingnál

A munkahelyi világítás korszerűsítésének első lépése a szakértői tervezéssel kezdődik, amelyet jellemzően fényméretező programok modellezésével kezdenek a világítástechnikai szakemberek. Ezek a szoftverek ma már képesek realisztikusan ábrázolni a megvilágítandó terület fényigényét, amelybe beletartozik a különböző felületek tükröződése, a munkavégzéshez szükséges ideális fényigény meghatározása, és ezzel párhuzamosan pontos költségkalkulációt is lehetővé tesznek.

Fontos leszögezni azonban, hogy hiába használja egy cég a legmodernebb programokat, a megfelelő szakértelem nélkül kritikus hibákat lehet véteni. Elég csak egyetlen paramétert pontatlanul meghatározni és óriási különbségek adódhatnak a lehetséges kimenetelek között, ami a végeredményt is drasztikusan befolyásolhatja, akár költség, akár a munkavállalók egészségmegőrzését illetően.

Azon cégek, akik a munkahelyi világítás korszerűsítésének első lépéseként meg szeretnék versenyeztetni a beszállító vállalkozásokat elkövetnek még egy tipikus hibát a hozzá nem értésüknek köszönhetően. Mivel minden világítástechnikai kivitelezőnek megvan a saját metodikája, ezért eltérő módszerekkel és modellekkel dolgoznak. Ez a jelenség a legtöbb esetben gyakorlatilag összehasonlíthatatlanná teszi az ajánlatokat, ezért érdemes inkább egyetlen partnert megbízni a felméréssel, és ez alapján bekérni a kalkulációkat.

A munkahelyi világítás korszerűsítésének első lépése a szakszerű jegyzőkönyvnél kezdődik

Többféle felmérést tartanak számon a szakmában, és céltól függ, hogy milyen mélységű auditra van szüksége a megrendelőnek. Ritkán ugyan, de előfordul, hogy egy egyszerű mérésre van csak szükség, ahol az aktuális világítástechnikai berendezések állapotát és hatékonyságát szeretné kontrollálni egy vállalkozás. Ebben az esetben jegyzőkönyv nem készül, a munka végeredménye egy tájékoztatás, amely pontosan tartalmazza a meglévő megoldások főbb paramétereit.

A részletes mérés esetén már jegyzőkönyvet készít a világítástechnikai szakértő, amely nem csak deklarálja a jelenlegi állapotot, de javaslatokat is tartalmaz a fejlesztésre. Sok szervezet számára ez a szolgáltatás szemmel látható költségcsökkentést és hatékonyságnövelést tud magával hozni.

Szabványnak megfelelő mérést – amelynek elemeit a MSZ EN 12464-1 szabvány határozza meg – már az igazán felkészült szervezetek igényelnek. Ez jellemzően teljeskörű revíziót tartalmaz a lehető legtöbb paraméter figyelembevételével, így teljes kép kapható a meglévő megvilágítás egészségügyi és munkavégzésre való hatásáról.

Laborban történő mérést már csak kivételes esetben igényelnek a cégek. Ilyenkor tudományos környezetben valósul meg a világítótestek bemérése, amely kiterjed a teljesítménytényezőkre, TDH értékekre, fényelosztásra, vagy spektrális eloszlásra is.

Ahogy említettük, a munkahelyi világítás korszerűsítésének első lépése a szakszerű felméréssel kezdődik. A világítási terv összeállításához elengedhetetlen a helyszíni felmérés, az igények pontos meghatározása és a hosszú távú célok deklarálása. Ezek nélkül az egész beruházás csupán látszattevékenység marad.