Kategóriák
Technológia

Acél és egyéb fémek megmunkálása

A fémek kiemelt fontosságú elemek az életünk minden területén. Az acél tartószerkezetek, amelyek épületeink stabilitásáért felelősek, az autók karosszériája általában acéllemezekből készül, amelyek azon túl, hogy kellemes, designos megjelenéssel vértezik fel az autót biztonsági funkciót is ellátnak, megvédik a járművezetőt és az utasokat is az ütközés következményeitől, amennyire lehet.

Megint másfajta fémek sokkal személyesebb kapcsolatba kerülnek velünk: a nemesfémekből készült ékszerek egy születésnapi ajándéknak is tökéletesek, illetve természetesen az eljegyzési, majd karika gyűrűk régóta jelképezik az emberek közötti összetarozást.
Más fémeket jobb elkerülni, de ha szükség van rájuk, akkor bizony nagyon fontos a minőségi megmunkálás. Az orvosi fémből készült orvosi eszközökkel senki nem szeretne találkozni, viszont jó tudni, hogy egy műtéthez használt szike, fogó stb. kiváló minőségű, szakszerűen megmunkált fémből készül, így feladatát precízen, pontosan tudja ellátni.

Más fémekkel való érintkezést pedig kifejezetten el kell kerülnünk. Vegyük például a higanyt. Korábban bevett gyakorlat volt a fém folyadék halmazállapotát kihasználni hőmérőkben, azonban veszélyt is hordozott magában, hiszen a higany gőzök kifejezetten mérgezőek. Ma már használatukat kerülik a háztartásban is használatos eszközökben. De gondolhatunk az ólomcsövekre, amelyeket régen a vízhálózat alkotóelemeiként is használtak, azonban a szervezetbe bekerülve számos problémához vezetnek. Ezeket a csöveket is igyekeznek mindenhol cserélni, lakásfeújítás során érdemes meggyőződni róla régi építésű ház esetén, hogy nem maradtak-e ólomcsövek a vizesblokkokban.
Minden fém használatához szakszerű megmunkálásra van szükség. Az acélról többet lehet olvasni a Fertechnik acélipari megoldásai oldalon. Lemezmegmunkálás, lézervágás és számos további érdekességet olvashatunk. Az ékszerek készítése iránt érdeklődők akár az ékszerüzletek blogjaiban, vagy a Youtube-on is hasznos információkat találnak.