Kategóriák
Autó

Miért fontos télen a gumikat lecserélni?

Hazánkban jogszabály nem kötelezi a gépjármű tulajdonosokat, hogy télen váltsák le a gumikat az autón, viszont a józan ész annál inkább. A téli gumi a havas és a jeges utakon lényegesen jobb tapadást biztosít, ami akár életeket is menthet, hiszen kisebb eséllyel csúszik meg az autó, persze ehhez vezetni is nagyobb odafigyeléssel szükséges. A rossz időjárási viszonyokban nem szabad gyorsan hajtanunk, kerülendő a hirtelen fékezés és figyeljünk a követési távolság betartására is.

Téli gumi a hóban

A szakemberek a téli gumi átváltását akkor javasolják, amikor az átlaghőmérséklet 7 fok körül mozog. A téli gumi a nagyobb kanyarokban is kiválóan tapad az aszfalthoz. Október elején már célszerű elvégezni a cserét, így akár még a tumultus is elkerülhető. Jellemzően akkor szokták megrohamozni a gumiszervizeket, amikor az időjárás éjszakára fagyot, esetleg havat jósol. Ez az információ gyakorlatilag egyértelmű jelzés arra vonatkozóan, hogy nem lehet tovább halogatni a cserét. A nagy rohamban akár 4-6 órás is várakozhatnak a sofőrök a szervizben.

Az évszaknak megfelelő gumiabroncs használata a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás szempontjából is fontos, nehogy előforduljon, hogy nem fizet a biztosító.

Miért éri meg szeptember végén, október elején téli gumira váltani?

A tumultus idején jellemzően drágábbak a gumiabroncsok, mint október elején, így ha indokolt az újabbak megvásárlása, lényegesen olcsóbban juthatunk hozzájuk. Ebben az időszakban még a választék is jóval nagyobb, tehát könnyebben találhatjuk meg méretben és árban a legideálisabbat. A melegebb hónapokban azért nem javasolt a csere, mert ilyenkor a gumi kopása nagyobb mértékű.

Arra figyeljünk, ha egy másik országba autóznánk télen, hogy ott milyen szabályok vonatkoznak a téli gumikra, mert van ahol kötelező a használatuk.