Kategóriák
Autó

Érdemes télen is használni az autóklímát?

Nyáron az autóklíma a sofőr és az utasok legjobb társa, ugyanis a nagy hőségben a gépjármű utastere hamar felforrósodhat, az ülések is könnyen átmelegedhetnek. A rendszer tehát arra lett kifejlesztve, hogy nyáron kellemes hőmérsékletet biztosítson, így a vezetés is biztonságosabbá és kényelmesebbé válik, ugyanakkor télen is megéri bekapcsolni, ami sokak számára igencsak meglepő.

Autó klimatizálás

Télen a fűtésnek van jelentős szerepe az autóban, ám a klímát sem árt időnként bekapcsolnunk egy rövid ideig, gondoljunk csak bele, ha hónapokon keresztül nincs működtetve, akkor könnyen berozsdásodhat és a javítás elkerülhetetlen lesz, ami nagyobb költségeket vonhat maga után. Az autóklíma bekapcsolása télen hosszabb élettartamot eredményez a rendszernek, ezért érdemes erre figyelmet szentelni.

Milyen veszélyek fenyegetik még az autóklímát, ha nem működtetjük télen?

Amennyiben télen elmulasztjuk bekapcsolni az autóklímát, több kórokozó is letapadhat a rendszer belsejében, gombák és baktériumok egyaránt. Továbbá, a felgyülemlett nedvesség sem kíméli, akár még a penész megjelenését is előidézheti. Mindezek meglehetősen károsak az egészségre nézve, ráadásul kellemetlen szagokat is produkálhatnak, így az utazások meglehetősen kellemetlenné válhatnak.

Azért is érdemes néha üzemeltetni az autóklímát télen, mert szárazabbá teszi bent a levegőt, ez pedig kimondottan hasznunkra van, ha párátlanítani szeretnénk. A téli működtetésen kívül ne feledkezzünk meg a klíma rendszeres tisztíttatásáról sem, ugyanis ez is nagyban meghatározza az élettartamot és a hibátlan működést.