Kategóriák
Szolgálatás

Szállítási formák: mivel szállítják a csomagjainkat

A szállítmányozás megszervezése összetett feladat, nem kevés szakértelmet igényel. A logisztikában azt a szállítmányozási módot kell megtalálni, ami a legegyszerűbb és legköltséghatékonyabb. Napjainkban többféle szállításii mód közül van lehetőség választani, amelyek mindegyikének meg vannak a maga előnyei.

A felmerülő igények száma egyre csak nő, így ma már elképzelhetetlen a világ szállítmányozás nélkül. A feladata, hogy kiderítsék, melyik a leggyorsabb útvonal, ami az anyagiak tekintetében is kifizetődő, végül megszervezik a folyamatot. Fontos, hogy a megbízó rakománya a megbeszélt időpontban, a megadott címre kerüljön, mindezt a lehető legnagyobb biztonságban. A speditőr cég dolgozóinak tisztában kell lenniük a fuvarjoggal, valamint a legújabb logisztikai útvonalakkal, hiszen így lesznek képesek gördülékenyen megszervezni a teljes fuvart.

Milyen szállítási formák vannak?

A közúton történő szállítmányozás akkor a legideálisabb, ha rövid távról beszélünk és a rakomány mennyisége is kevesebb. Belföldi fuvarozás esetén a távolságok is értelemszerűen kisebbek. A vasúti szállítás költséghatékony megoldás és biztonság szempontjából is kiváló, hiszen a közúton jellemzően több baleset történik, mint a vasúton. Vasúton lehet nagyobb mértékű a rakomány, de a kötött pálya miatt elképzelhető, hogy más szállítmányozási formával is szükséges kombinálni, ezáltal juthat el az áru a célállomásra.

A tengeri szállítmányozás ugyancsak biztonságos és meglehetősen olcsó, ráadásul a rakomány mennyisége is lehet nagyobb. Ez a szállítási forma akkor bizonyulhat a legjobbnak, ha az árunak bőven van ideje eljutni egyik pontból a másikba. A légi szállítmányozás mondható a leggyorsabbnak, ilyenkor az áru 1-2 nap alatt megérkezik.

Lényeges megjegyezni, hogy a fuvarozás és a szállítmányozás nem ugyanazt jelenti, ugyanis a fuvarozás az áru szállítását jelenti, a szállítmányozás pedig a komplett folyamat megszervezését.