Kategóriák
Divat Internet

Melyek a legnépszerűbb Instagram filterek?

Az Instagramon számos gyönyörű és lehengerlő képpel találkozhatunk, amelyekről sokan úgy gondolják, hogy bizonyára profi fotósok által készültek, pedig a valóság az, hogy a legtöbbet egy átlagos okostelefonnal csináltak. Az Instagramon ma már rendelkezésre állnak különféle filterek, ezek segítségével a képeket szebbé tehetjük.

Az Instagram filterek által szerkeszthetjük a fényképeket, ráadásul az egészet nem bonyolult elvégezni. Az Instagram filterek 2011-ben jelentek meg először és lehetőséget adtak arra, hogy a képeket nagy felbontással, opcionális szegéllyel vagy néhány tilt-shift effekttel lássuk el. Mára ezek már alap dolgok, viszont még akkoriban ez egy teljesen új világot jelentett a fotószerkesztési képességekkel nem rendelkező egyéneknek. A filterekkel fekete-fehér hangulatot is el lehet érni. A szűrők alkalmazásával lényegesen megváltoztathatjuk a képek kinézetét, ezzel együtt a hangulatát is.

Mit csinálhatunk bizonyos filterekkel?

Az Instagram szűrés egyszerűnek és szórakoztatónak tűnhet, ám lényeges, hogy ne essünk túlzásba. Annak érdekében, hogy a filterjáték összhangban maradjon az üzleti célokkal, elengedhetetlen betartani a következetességet. A filterek több szerkesztési lehetőséget biztosítanak, növelhetjük a telítettséget, elmosódásokat hozhatunk létre a képek területein és még sok más mindent.

Egyes filterekkel ragyogást is tehetünk a képre, mondjuk egy művészi sminkkel megspékelve, de még a szemünket, szánkat is nagyíthatjuk vagy éppen elszínezhetjük. Bizonyos Instagram filterekkel fogainkat is fehérebbé varázsolhatjuk, de még mozgó hátteret is betehetünk a képek mögé.

Kategóriák
Divat Szolgálatás

Mitől lesz valaki profi fotós

Ha egy Twitter üzenetben kellene összefoglalni a választ a címben feltett kérdésre, akkor azt mondhatnánk, hogy kell szakmai ismeret, kreativitás és jó minőségű technika, hogy valaki profi fotóssá válhasson.

De ez így önmagában nyilván kevés, ezzel senki nem lenne kisegítve. Ezért az előző bekezdés egyes részeit taglaljuk a poszt további részeiben.

Elméleti tudás

A fényképezéshez elengedhetetlen ismernünk a fény és a fényképezőgép fizikai jellemzőit, működési elvét. Ha jobban megnézünk egy komolyabb fényképezőgépet, ezernyi beállítási lehetőséget láthatunk rajta – nem árt, ha tudjuk melyik micsoda, és hogyan kell változtatni annak függvényében, hogy mit, mikor és hol akarunk fotózni.

A fotózás alapfogalmai

  • Fehéregyensúly
  • Exponálás
  • Blende
  • Fényérték, fényérzékenység (ISO)
  • Zársebesség
  • Mélységélesség
  • Objektív
  • Fókusz
  • Színhőmérséklet
  • Képstabilizátor

Ezeket a fogalmakat nagyon jól leírták már az interneten, nincs értelme itt újra feltalálni a kereket. A fényképezésnek például itt egy jól összefoglalt leírását olvashatjuk.

Kreativitás

A stabil fizikai alapokon egy csomó, komplex, nem teljesen jól definiált réteg helyezkedik el, amik közül a legfelső az amit úgy hívunk: profi munka.

Itt jön elő az, hogy ki mennyire tehetséges, mennyire tapasztalt, és főként, hogy mennyire elszánt és dedikált a projektekhez. Az egyik legjobb példa a Magyarországon és nemzetközileg is ismert és elismert Máté Bence, aki természetfotóival számos díjat elnyert, munkásságához pedig a különböző fényképező odúk, bunkerek megépítése ugyanúgy hozzátartozott, mint az elkészült képekről biztonsági mentéseket készíteni.

A jó fotósok megtalálják a legjobb beállításokat, fényeket, pózokat, hagyatkoznak a tudásukra és a megérzéseinkre egyaránt. Tekintsük meg hogy csinálja Adry és Greg a fotózást Budapesten.

Technológia

Milyen fényképezőt válasszak? Nikon, Canon, esetleg valami mást? Minden szelfihez cserélhető objektíves időzítős önkioldós kamerára és profi megvilágításra van szükség? Mindig a célhoz válasszuk az eszközeinket. Ami az árakat illeti, bizony a profi technika ebben is különbözik a hobbifényképészekétől és jellemzően felfelé differál.

Ami mindenképpen jó hír, hogy az amatőr szinttől azokéig, akik ténylegesen ebből élnek meg, mindenki megtalálhatja azt amire szüksége van.

És ne feledjük el, hogy 2022-t írunk – kevés kép készül filterek és utómunkálatok nélkül, amihez a szoftvereket be kell szerezni. A legnépszerűbb pixelgrafikus szoftver talán még mindig a Photoshop, viszont el lehet kezdeni kicsiben is nyílt forráskódú, ingyenes testvérével, a GIMP-pel is.

Kategóriák
Divat

Hogyan vásároljunk órát

Milyen órát vásároljak? Használtat netán újat, esetleg kvarcot vagy mechanikusat?

Talán nem lesz meglepő amit mondunk, de már itt az elején pontot is tehetünk a legfontosabb dologra. Ha eredeti márkás órát vásárolunk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy olyan időmérő szerkezetet kapunk a pénzünkért, amelyet hosszú évtizedekig élvezhetünk. Csupán egy dologra kell figyelnünk, hogy az megfelelően karban legyen tartva. Ehhez az automata órák esetében nem árt ha rendelkezünk egy óraforgató szerkezettel is.

De lássuk is tippjeinket:

Mindenek előtt árkategóriáját tekintve olyan terméket vegyünk amit még megengedhetünk magunknak. Mivel a határ a csillagos ég elég ha kezdetben annyit tudunk, hogy egy japán karórát már 30e forintért kapunk, egy jobb svájci minőségű óránál viszont a belépő kategória ennek a duplája.

Következő lépés, hogy döntsük el sportos vagy elegáns óra az amit szeretnénk-e, esetleg valami olyat, ami mind a két tulajdonságnak megfelel és nem csak a sportolás esetén lehet jó, de egy elegánsabb megjelenés esetén inghez és/vagy öltönyhöz is megy. Egy sportos kivitelű óra, acél óratokkal és acél szíjjal elegáns is tud lenni ha megfelelően pl. fekete vagy barna színű bőrszíjjal ruházzuk fel! A fémszíj, ami a sportos órán van viszonylag egyszerűen, akár házilag is lecserélhető bőrre.

Döntsük el, hogy kvarc vagy mechanikusat szeretnénk. A kvarc általában elemmel vagy akkumulátorral működik. Ez utóbbi tölthető fényenergia vagy mozgási energia segítségével. A kvarc órák funkcióban lényegesen többet tudnak mint a mechanikus órák, így ha van valamin speciális igényünk akkor azt ennek tükrében kell megválasztanunk. Ilyenek lehetnek a stopper, (kronográf) funkció, holdfázis jelzés, ébresztés, stb.

A mechanikus vagy kézi felhúzású esetleg automata karóra sokkal drágább és pontatlanabb is mint a kvarc és igénylik az 5-7 évenkénti szervizt. De akkor miért is szeretik jobban? Mert minden egyes mechanikus óra egy-egy mérnöki csoda!