Kategóriák
Divat

Hogyan vásároljunk órát

Milyen órát vásároljak? Használtat netán újat, esetleg kvarcot vagy mechanikusat?

Talán nem lesz meglepő amit mondunk, de már itt az elején pontot is tehetünk a legfontosabb dologra. Ha eredeti márkás órát vásárolunk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy olyan időmérő szerkezetet kapunk a pénzünkért, amelyet hosszú évtizedekig élvezhetünk. Csupán egy dologra kell figyelnünk, hogy az megfelelően karban legyen tartva. Ehhez az automata órák esetében nem árt ha rendelkezünk egy óraforgató szerkezettel is.

De lássuk is tippjeinket:

Mindenek előtt árkategóriáját tekintve olyan terméket vegyünk amit még megengedhetünk magunknak. Mivel a határ a csillagos ég elég ha kezdetben annyit tudunk, hogy egy japán karórát már 30e forintért kapunk, egy jobb svájci minőségű óránál viszont a belépő kategória ennek a duplája.

Következő lépés, hogy döntsük el sportos vagy elegáns óra az amit szeretnénk-e, esetleg valami olyat, ami mind a két tulajdonságnak megfelel és nem csak a sportolás esetén lehet jó, de egy elegánsabb megjelenés esetén inghez és/vagy öltönyhöz is megy. Egy sportos kivitelű óra, acél óratokkal és acél szíjjal elegáns is tud lenni ha megfelelően pl. fekete vagy barna színű bőrszíjjal ruházzuk fel! A fémszíj, ami a sportos órán van viszonylag egyszerűen, akár házilag is lecserélhető bőrre.

Döntsük el, hogy kvarc vagy mechanikusat szeretnénk. A kvarc általában elemmel vagy akkumulátorral működik. Ez utóbbi tölthető fényenergia vagy mozgási energia segítségével. A kvarc órák funkcióban lényegesen többet tudnak mint a mechanikus órák, így ha van valamin speciális igényünk akkor azt ennek tükrében kell megválasztanunk. Ilyenek lehetnek a stopper, (kronográf) funkció, holdfázis jelzés, ébresztés, stb.

A mechanikus vagy kézi felhúzású esetleg automata karóra sokkal drágább és pontatlanabb is mint a kvarc és igénylik az 5-7 évenkénti szervizt. De akkor miért is szeretik jobban? Mert minden egyes mechanikus óra egy-egy mérnöki csoda!