Kategóriák
Műszaki

Óraforgató – kinek van szüksége rá

Mi is az az óraforgató? Az óraforgató egy olyan szerkezet, amely működésben tartja az automata órákat, így akadályozza meg, hogy a szerkezetben található kenőanyagok besűrűsödjenek. A logikai menetet végigkövetve pedig ezáltal az is nyilvánvalóvá válik hogy használatával lecsökkenthetjük az óraszerkezetek karbantartására szánt pénzt és időt. További előnyt jelenthet, hogy az az időmérő eszköz amelyik nem áll meg, azt nem is kell időről időre újra beállítani például egy hosszabb pihentetést követően.

Amennyiben most szándékozik órát vásárolni és kérdés merülne fel önben, hogy milyen típusú órát is válasszon, úgy kattintson a következő bejegyzésre: óravásárlási tanácsok.

De térjünk vissza oda, hogyan működik az óraforgató, hogyan éri el a kívánt cél? Az óraforgató az automata óra felhúzását úgy végzi, hogy egy, a vízszintestől jelentős mértékben eltérő tengely körül forgatja az órát. Mivel az óraszerkezet rotor a konstrukciójából adódóan mindig igyekszik legnagyobb tömegével lefelé mutatni, addig az óra ehhez képest mindig elfordul és előidézi a szerkezet lassú felhúzódását.

Mindegy hogyan forgatjuk? A válasz igen egyértelmű és velős. Nem! A napjainkban kapható minőségi óraforgatók mindig változtatható programmal kerülnek forgalomba. Általánosságban elmondható, hogy ezek a szerkezetek úgy vannak kitalálva – a húzás és pihentetés arányának gyári beállítása a változó irányú forgatással kombinálva -, hogy az órák legalább 80%-ának tökéletesen megfeleljenek, de a felhasználónak lehetőséget biztosítsanak különböző órákhoz különböző beállításokat használni.

Egy óraforgató akkor jó, ha működésben tartja az óránkat de nem hajtja túl az érzékeny, finom óraszerkezeteket. A forgalomban kapható típusoktól függően választhatunk hálózatról és elemről (akkumulátorról) működtethető berendezéseket is.