Kategóriák
egészség

Mi a szerepe az ultrahangos mosóknak és miként működnek?

Az ultrahangos tisztítás tekintetében nem oldószerekkel végezzük a tisztítást, hanem ultrahang segítségével. Az ultrahangos tisztítás a folyadékon keresztül továbbított, nagyfrekvenciás hanghullámok segítségével történik, amelyek a bemerített alkatrészek felületét tisztítják. Az energiát csapvízen keresztül közvetíti a rendszer, ultrahangos tisztítóval jellemzően finommechanikai alkatrészek, ékszerek, fogászati vagy sebészeti eszközök, illetve optikai lencsék felületét teszik makulátlanná. Óriási előnye ennek a tisztítási eljárásnak, hogy szinte bármilyen szennyeződés könnyedén eltávolítható úgy, hogy az érintett tárgy szerkezetét nem szükséges megbolygatni.

A vizes vagy szerves oldatban tehát nagy frekvenciájú hanghullámokat alkalmaz a készülék, mely teljes mértékben alkalmas a szennyeződések mechanikus eltávolítására a keményebb felületek esetében. A folyadékban kavitáció jön létre, amit az ultrahang vált ki, ilyenkor rengeteg buborék keletkezik. A buborékok elkezdik fellazítani mechanikusan a szennyeződéseket, de hatásukat még azokon a helyeken is kiválóan kifejtik, amelyek nehezen hozzáférhetőek.

A víz felületi feszültségét a szennyeződésnek megfelelően csökkentik, majd beállítják a víz hőfokát, a frekvenciát és végül a tisztítás időtartamot, ami lehet néhány perc vagy akár több óra is.

Mint már említettük, az ultrahangos tisztítás folyamatához nincs szükség oldószerre, de ahhoz, hogy a behatás időtartamát csökkentsük, célszerű olyan oldószert bevetnünk, ami elősegíti a nagyon apró buborékok kialakulását.