Kategóriák
egészség

Az ultrahangos vizsgálatok szerepe

Az ultrahang megbízható diagnosztikai eszköz, részletes képet ad a szervek állapotáról. Kiszűrhetőek a szervezetünkben található gyulladások, gócok, ciszták és daganatos elváltozások, így a vizsgálatnak a szűrések alkalmával is jelentős a szerepe. Tehát az ultrahang segítségével felderíthetőek azok az elváltozások, rejtett betegségek, amelyek még tüneteket nem produkálnak. Amennyiben egy betegség időben felfedezésre kerül, nagyobb esély van a gyógyulásra, illetve a kezelések is hatékonyabbak, valamint még idejében megkezdődhetnek. Amennyiben a vizsgálat arra utal, hogy valamilyen problémával áll szemben a páciens, valószínűleg további vizsgálatokra is szükség lesz a pontos diagnózis érdekében, amelyeket rövid időn belül le kell bonyolítani, hogy a kezelés a lehető leghamarabb kezdetét vehesse.

Az ultrahangos vizsgálat teljes mértékben biztonságos, ugyanis egyáltalán nem jár sugárterheléssel, és természetesen abszolút fájdalommentes. Tehát megbízható diagnosztikai eljárás, jellemzően ez az a vizsgálati módszer, amelyet a szakorvos elsőként elrendel.

Ultrahang Vizsgálat

Mi a vizsgálat menete?

A vizsgált testrészre egy zselés anyag kerül, ami azért fontos, hogy ne torzuljanak a kibocsájtott ultrahang hullámok, a vizsgálófejet pedig ezen a területen mozgatják. Az érintett szerv képe azonnal megjelenik a monitoron, a készített kép ki is nyomtatható. Az orvos bizonyos esetekben elrendelheti, hogy éhgyomorra kell érkezni, esetleg telt hólyaggal, erre általában akkor hívják fel a figyelmünket, amikor az időpontot egyeztetjük le. A VIP ultrahang vizsgálat korszerű, modern készülékekkel történik, exkluzív környezetben.

A legelterjedtebb a hasi és a kismedencei ultrahangos vizsgálat, ami a hasüregbe segít betekintést nyerni. Ekkor szemügyre veszik a májat, a lépet, az epehólyagot, a hasnyálmirigyet, a veséket, a húgyhólyagot, a méhet, a petefészkeket, a hasüregben található nagyobb ereket, illetve a nyirokcsomókat. Az ultrahanggal ellenőrizhető, hogy van-e epekő, vesekő, hasűri folyadék, gyenny, esetleg a szervek nem-e nagyobbodtak meg.

Ultrahang segítségével követik nyomon a magzat fejlődését is, de a felső, alsó végtagokon, nyak területén, emlő, hónalj környékén is végeznek vizsgálatokat.