Kategóriák
Műszaki

Mire való az UTP kábel?

Az ethernet alapú rendszerek egyik legtöbbet alkalmazott kábele az UTP kábel, amely a Unshielded Twisted Pair angol szónak a rövidítése. Ezt hazánkban árnyékolatlan csavart érpárként lehetne fordítani, de őszintén szólva itthon szinte senki sem hivatkozik így erre. Feltalálója nem más, mint a telefon szülőatyja, Bell.

Leggyakoribb felhasználása az internet biztosítása különböző eszközökhöz (pl. számítógépek, terminálok, kamerák, stb.), amennyiben wi-fi kapcsolat nem elérhető, továbbá a vezetékes telefonok is ilyen módon csatlakoztathatóak. Az előállítási költsége rendkívül alacsony, ezért rendkívül pénztárcabarát megoldásnak számít, ráadásul a csavart vezetékeknek köszönhetően a külső elektromos zajforrásokat is minimalizálja. Ennek a lényege az, hogy a zavaró jelek mindig másik vezetékpáron csapódnak le, ezért kevésbé vannak hatással a jelátvitel minőségére.

A vezetékes telefonokhoz jellemzően kettős érpárral rendelkező UTP kábelt alkalmaznak, mivel ez csak hang továbbítására alkalmas. Egy másik fontos tulajdonság a CAT szám, amely 1-7-ig terjedő értéket vehet fel. A 2-es mindössze 4Mbit/s sebességgel tud adatokat továbbítani, míg az 5-ös már gigabites hálózatokhoz alkalmatos. Az e feletti értékűek jellemzően már ritkábban fordulnak elő, speciálisabb és gyorsabb infrastruktúrákhoz használatosak.

Az UTP kábelek másik csoportosítása aszerint történik, hogy a falban, vagy szabadon kell lógniuk. A falba épített változatok merevebbek, míg a lengőkábel hajlékonyabb.