Kategóriák
Műszaki

A hagyományos, analóg biztonsági kamera

Míg az analóg kamerákhoz szükség van egy köztes eszközre, addig az IP kamera egy olyan önállóan is működő biztonságtechnikai berendezés, azaz nem szükséges az üzemeltetéséhez számítógép, vagy egyéb, különleges gép, hiszen direkten a hálózatra van bekötve UTP kábellel, vagy WIFI-vel. Miután a gyártói leírásnak megfelelően beállításra került a kamerán futó szoftver, attól a pillanattól fogva szinte bármilyen, a hálózatra csatlakozni tudó eszközzel el lehet érni a rendszert, mint amilyen egy tablet, vagy egy okostelefon. Az előnyök sora egy ilyen berendezéseknek még nem ért véget. Képes memóriakártyát fogadni, sőt, akár PIR szenzor segítségével testhőmérsékletet is mérhet.

Az egyszerűbb IP kamerák kevésbé éles képet képesek rögzíteni, mint analóg társaik, azonban az úgynevezett AHD technológiával rendelkezők már akár 2 MP-ben is képesek látni a világot. Gyakorlatilag úgy kell elképzelni, mintha egy szemmel rendelkező kis számítógép lenne, amelynek a szívét egy Linuxra épülő webszerver lüktet, és ez működteti a különböző funkciókhoz köthető szoftvereket.

Milyen esetben érdemes IP kamerát választani?

Elsősorban kisebb megfigyelt területek esetében javasolt IP kamerát választani, illetve, ha komolyabb felbontásra van szükség, mivel olcsóbb, mint az analóg társa. Fontos előnye továbbá, hogy nincs szükség bonyolult hálózatokra, kábelezésre, illetve további külső eszközök bekötésére ahhoz, hogy maradéktalanul működni tudjon.

További különbség az IP és az analóg kamera között, hogy az előbbi a technológiai adottságaiból fakadóan – mivel tömöríti a felvételt- csak néhány mp-es késéssel adja tovább a képet, míg az utóbbi gyakorlatilag teljesen élő közvetítést tesz lehetővé.