Kategóriák
Műszaki

IP Kamera

Az IP kamera rengeteg lehetőséget biztosít, lényegében olyan autonóm eszköz, aminek a használata nem igényel működő számítógépet, DVR-t, más néven videorögzítőt, ellentétben az analóg biztonsági kamerákkal szemben. Működik önmagában is és csatlakozik közvetlenül a számítógép hálózatra, UTP kábel vagy WIFI segítségével. A hálózati beállításokat szükséges megfelelően beállítani, ezt követően szinte bármilyen eszközről elérhető a rendszer, például okostelefonról vagy tabletről is.

Az IP kamerák funkcióikban rendkívül gazdagok, a WIFI csatlakozáson kívül lehetséges a memóriakártya kezelése, rendelkezésre áll beépített testhőérzékelő PIR szenzor is.

Az IP kamerák képfelbontása széles skálán mozog, a 0,3 megapixeles típusúak nem feltétlenül múlják felül azt a részletgazdagságot, amit az analóg biztonsági kamerák nyújtanak, de az AHD rendszerek már gond nélkül felveszik a versenyt a 2 megapixeles kamerákkal szemben, viszont ez csak a felbontásra igaz, ugyanis az analógok által nyújtott kép mindig rosszabb, mint a digitális IP kameráké.

Az IP kamera felfogható egy olyan kis miniszámítógépnek, amely egy Linux alapú operációs rendszeren egy webszervert működtet. A különböző okos funkciók pedig ezen a rendszeren futnak.

Amikor okvetlen IP kamerát válassz

Ha nagyobb felbontást szeretnél, mint 2 megapixel, illetve, ha mindössze 1-2 kamerára van szükséged, mondjuk egy kisebb iroda megfigyelése céljából. Egy IP kamera költséghatékonyabb megoldásnak bizonyul, mint egy analóg a hozzá tartozó rögzítőkkel együttvéve. Akkor is célszerű IP kamerát választani, ha vezeték nélküli kapcsolatra van szükséged vagy, ha fontos számodra, hogy forgatható legyen.

Amikor ne IP kamerát válassz

Az IP kamerák videotömörítésükből adódóan az élőképet pár másodperccel később továbbítják, az analóg típusúak esetében ez nem mondható el. Ebből adódik, hogy, aki valós idejű képet szeretne látni, inkább analóg vagy AHD rendszert szerezzen be.