Kategóriák
Technológia

Gazdasági szempontok a munkahelyi világításnál

A vállalkozások célja végső soron a profitmaximalizálás. Amennyiben egy cég a gyára, irodája, épülete belső vagy külső világításának korszerűsítésén gondolkodik, mindenképpen szem előtt kell tartania a gazdasági szempontokat, hiszen ez alapján tudja eldönteni, hogy érdemes-e belevágni a világítás megújításába vagy sem.

Mik a legfontosabb gazdasági szempontok a világítás megújításánál?

Ahhoz, hogy döntést tudjunk hozni a világításról, majd gazdaságossági számítást tudjunk végezni, tudnunk kell azt, hogy mik az alapvető követelményeink a cégnél megvilágítás szempontból. Beszélgessünk el a világítástechnikai szakemberrel, hogy ezen cél megvalósításához milyen technológiai lehetőségek állnak a rendelkezésünkre.

Amennyiben megvannak a technológiai lehetőségek, máris közelebb kerülünk a megoldáshoz. Ezután mérlegelnünk kell, hogy a kiválasztott technológia telepítése milyen beruházási költségeket vonz maga után. Nem csak közvetlenül a technológiai eszközök (vezetékek, égők, lámpák stb.), és ezek beszerelése kerül pénzbe, de az esetleges átépítések; falbontás, álmennyezet beépítés, kábelcsatornázás, festés és egyéb felújítási munkálatok is. Tehát nem hagyakozhatunk csupán a világítással foglalkozó szakemberek által felvázolt költségekkel, az egyéb munkálatokra be kell kérni a felújítást elvégezni képes cégek, mesteremberek ajánlatait.

Tipp: tudj meg többet a színhőmérsékletről

Amikor már tudjuk, hogy mik a beruházási költségek, pontosan fel kell mérnünk azt, hogy a korszerűsítés után milyen üzemeltetési költségekkel számolhatunk. Ebben tudnak segíteni a világítástechnikai szakemberek, hiszen ők tudják, hogy várhatóan mekkora lesz a fogyasztása a rendszernek, valamint milyen karbantartási költségekkel számolhatunk.

Ha sikerült kiszámolni a várható beruházási (fix költség), és a fenntartási, üzemeltetési költségeket (változó költség), ezután már ki tudjuk számolni a megtérülési időt (feltéve, hogy az új rendszer üzemeltetési költségei kisebbek a korábbi rendszerénél). Amennyiben az új rendszer üzemeltetési költségei nagyobbak a korábbi rendszernél, akkor felmerül kérdés, hogy mi okból van szükség a korszerűsítésre, hiszen, ha nem közvetlen gazdasági okai vannak akkor nehéz számszerűsíteni a korszerűsítés megtérülését.

Milyen egyéb gazdasági szempontok lehetnek?

Nem közvetlenül jelenik meg költség és haszon oldalon, de közvetetten gazdasági szempontok lehetnek az ergonómiai szempontok, a környezeti hatások, az esztétikai szempontok is. Ahol a világítás korszerűbb, ott nagyobb eséllyel fognak a munkavállalók produktívan teljesíteni, egy környezetvédelemre odafigyelő céggel nagyobb eséllyel köt üzletet egy igényes cég, egy szép, esztétikus világítással bíró cégnek jobb lesz a megítélésé az ügyfeleknek és a munkavállalóknak egyaránt. Ezek közvetetten mind hasznot hoznak a vállalkozásnak. Gazdasági szempontnak tekinthető még a szabályozási rendszer is, hiszen elképzelhető, hogy a korábbi világítási rendszer a legújabb szabványoknak, követelményeknek, törvényi előírásoknak már nem felel meg, és ezért van szükség a világítás korszerűsítésére.