Kategóriák
Egyéb

Miért célszerű ultrahang vizsgálatot magánrendelésen végeztetni?

Az ultrahangos vizsgálat remek diagnosztikai eszköz az orvoslásban, meghatározó a szerepe a szűrések folyamatában is. Az ultrahang segítségével jól láthatóak a szervezetünkben zajló folyamatok, megtekinthető a belső szerveink állapota, hogy nincsenek-e megnagyobbodva. Ezen kívül kiszűrhetőek az egyéb problémák is, gyulladások, ciszták, valamint a daganatos elváltozások. Az ultrahang az a vizsgálat, amelyet a háziorvosunk jellemzően elsőként rendel el, ha kíváncsi a szervezetünkben zajló folyamatokra. Az ultrahangos vizsgálat abszolút fájdalommentes, ráadásul egyáltalán nem jár sugárterheléssel a röntgennel ellentétben.

Hogyan történik a vizsgálat?

A vizsgált területre egy zselés anyagot tesznek, hogy a kibocsátott ultrahang hullámok ne torzuljanak és ezen a részen mozgatják a vizsgálófejet. Az érintett szerv képe azonnal megjelenik a monitoron, amit ki is lehet nyomtatni. Előfordulhat, hogy az orvos elrendeli, hogy a vizsgálatra éhgyomorral vagy telt hólyaggal szükséges-e érkezni, ezt jellemzően az időpontfoglalásnál jelzik. Az ultrahangra beutalót ad a háziorvos, majd időpontot kell foglalnunk abban a szakrendelőben, ahová körzetileg tartozunk. Sajnos az a tapasztalat, hogy akár több hetet vagy hónapot is várnunk kell mire sor kerül a vizsgálatra, pedig a legjobb, ha minél előbb elvégzésre kerül. Ez azért fontos, mert egy probléma időben történő felfedezése nagyban hozzájárul a gyógyuláshoz és a kezelések hatékonyságához, valamint ahhoz, hogy időben megkezdődhessenek.

Amennyiben nem szeretnénk sok időt várni, hogy az ultrahangot elvégezzék, célszerű felkeresnünk egy megbízható magánrendelőt. Itt ugyan fizetnünk kell a vizsgálatért, de akár már másnapra kaphatunk időpontot és még várakoznunk sem kell a rendelőben, ráadásul a magánrendelések lényegesen korszerűbb technológiával rendelkeznek, amelyek még pontosabb képet adnak a szervek állapotáról.

Az ultrahangos vizsgálatra évente egyszer javasolt ellátogatnunk, nem szabad megvárni, hogy szervezetünk tüneteket produkáljon, hiszen ilyenkor már sok esetben nagyobb bajjal állunk szemben.