Kategóriák
Szolgálatás

Online képzések hátrányai és előnyei

A világ és a technológia fejlődése lehetővé tette, hogy a cégek, iskolák egyre több online képzést hirdessenek meg. Főleg igaz ez napjainkban, ugyanis a jelenlegi járványhelyzet számtalan dolgozót és iskolást kényszerített otthoni munkavégzésre és online oktatásra, ezáltal még jobban megnövekedett az online képzések száma.

Ez annak is köszönhető, hogy a kifejezetten oktatással, tréningek szervezésével és megtartásával, vagy coachinggal foglalkozó vállalkozások élete ellehetetlenült a koronavírus miatti korlátozások miatt. Egy olyan környezetben kell ezen cégeknek túlélniük, ahol a személyes találkozókat gyakorlatilag mindenki igyekszik csökkenteni. Főleg azok kerültek igazán nagy bajba, akik korábban egyáltalán nem foglalkoztak a digitalizációval és nem voltak felkészülve arra, hogy távolról tudják biztosítani a szolgáltatásaikat.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a rendelkezésre álló digitális lehetőségek száma óriási: számtalan platform elérhető, amelyekkel online képzéseket lehet tartani, de ezek mindegyike különbözik egymástól, és a használatuknak a megtanulása is időigényes. Kihívást jelent sokszor továbbá, hogy technikai problémák is felmerülhetnek az oktatások közben, mint például, hogy elmegy az internet, valamely résztvevőnek nem működik a mikrofonja, és így tovább.

Az online képzések előnyei azonban vitathatatlanok

Ennek az oktatási formátumnak a fenti hátrányokon túl rengeteg előnye is van. A képzéseket tartó cégek és szervezetek többé nincsenek behatárolva lokáció szerint, így sokkal több leendő diákot, vagy képzésre jelentkező munkavállalókat tudnak elérni, hiszen a fizikai korlátok nem jelentenek akadályt. Mivel nincs közvetlen kontaktus sem, ezért biztonságosak is.

Az online képzések szinte bárhol és bármikor megtarthatóak, volt már példa arra is, hogy valaki a buszon, villamoson utazva vett részt ilyen eseményeken. Az online oktatások által megspórolhatjuk a készülődéssel, utazással járó időt is, így egy 8 órás munka mellett is gördülékenyen tovább képezhetjük magunkat.

Az online képzések megtartásához az adott háztartásnak rendelkeznie kell számítástechnikai eszközökkel, tehát elengedhetetlen egy asztali számítógép, laptop vagy számítógép megléte, ezen kívül fülhallgató, kamera, egér beszerzése is javasolt, továbbá álljon rendelkezésre telefon is.

Ma már rengeteg online képzés közül válogathatunk érdeklődési körünknek megfelelően.