Kategóriák
Műszaki Otthon

Miért vegyünk LED-es égősort?

Napjainkban még mindig sokan díszítik a fenyőfát hagyományos izzósorral, pedig a Led égősor lényegesen jobbnak bizonyul. A hagyományos típusúak tekintetében gyakran megeshet, hogy kiég egy égő és így az egész izzósor kialszik, ráadásul nem kevés időbe telik mire átnézzük az összes foglalatot, hogy megtaláljuk a bűnöst. Szerencsére ma már rendelkezésre állnak led izzósorok is, amelyeknek rengeteg előnyük van és számos bosszankodástól kímélnek meg.

Milyen érvek szólnak a LED égősor mellett?

Az ünnepi időszakban többször megesik, hogy sűrűn bedugjuk és kihúzzuk a karácsonyfán az izzókat, A LED-nek pedig ezzel szerencsére nem ártunk. A LED nagyjából 15 000 kapcsolást is kibír, tehát a hosszú élettartam is adott. Egy LED izzósor ezáltal több éven át tud működni, így nem csak egy karácsony alkalmával használhatjuk az adott fényfüzért.

A LED lényegesen energiatakarékosabb, körülbelül 85%-kal kevesebbet használ fel, mint a hagyományos izzó. Mindez sokat számít főleg karácsonykor, amikor sűrűn kapcsoljuk fel a karácsonyfán a világítást. Az izzó feladata, hogy jól bírja a terhelést, de szerencsére a LED képes erre, arról nem beszélve, hogy a végpontjai sem hevülnek fel. Biztonság szempontjából is kiváló a LED, még az éjszaka folyamán is nyugodtan maradhat bekapcsolt állapotban, amíg alszunk.

LED égősort rengeteg színárnyalatban is beszerezhetünk, választhatunk több színű változatokat vagy melegebb, esetleg fehérebb árnyalatokat. Ma már az ipari területeken is előszeretettel alkalmaznak LED-et, hiszen sokkal többet spórolhatnak, éppen ezért a vállalatok igyekeznek a LED csarnokvilágító gyártásban évről-évre fejlődni és újítani.

Kategóriák
Műszaki

Kamera objektív típusok

A fényképezés az utóbbi években robbanásszerű fejlődésnek indult. Az első fényképezőgépek technológiája nem tette lehetővé, hogy gyorsan és sok képet készítsünk, pláne azt nem, hogy hamar megnézzük a sok elkattintott fotó eredményét, illetve utólag hatékonyan módosítsuk azokat. A digitális fényképezés ma már mindenhol ott van, telefonokban, tabletekben, profi fényképezőgépek egész armadája várja, hogy profi fotósok tulajdonába kerüljön.

Ugyan a képek tárolásának módja nagyon sokat változott, a fényképezők minősége és az általuk kínált funkicók száma és hasznossága is hihetetlen mértékben nőtt. Viszont van, ami sosem fog változni a fotózásnál: a fényt be kell juttatni a gépbe. Ennek eszköze pedig az objektív. Mint mindenből, objektívből is több típust lehet kapni, attól függően, hogy éppen milyen feladat ellátásához keresünk eszközt.

Milyen paraméterei vannak az objektíveknek

Fókusztávolság, a fókusz állításának módja

A fókusztávolság azt mutatja meg, hogy mekkora távolság van az objektív lencserendszere (pontosabban a fénytani köppontja) és annak fókuszpontja között. Ahhoz, hogy a készített kép éles legyen, a fényérzékelő lapkának a fókuszpontban kell lennie.

Megkülönböztetünk fix fókusztávolságú objektíveket, illetve állítható fókusztávolságú objektíveket. A variálhatóság szélesebb körű felhasználhatóságot tesz lehetővé, azonban bonyolultabb szerkezetre van szükség hozz és ez az objektív árában is meglátszik.

Látószög – mi kerül a képbe

Azt a szöget nevezzük látószögnek, ami alatt a kamerák a környezetüket látják. A különböző típusú felvételekhez más és más látószögű objektívre van szükség. Egy ingatlafotóhoz, egy focimeccs közvetítéséhez és egy tablókép készítéséhez is teljesen más céloknak kell megfelelnie a választott eszközöknek. A főbb objektív-fajták látószög szerint:

  • teleobjektív (10-30 fok)
  • normál (30-50 fok)
  • széles látószögű (50-90 fok)

Írisz szerinti csoportosítás

  • fix írisz
  • manuális írisz
  • DC auto-írisz
  • video auto-irisz
Kategóriák
Műszaki

Mire való az UTP kábel?

Az ethernet alapú rendszerek egyik legtöbbet alkalmazott kábele az UTP kábel, amely a Unshielded Twisted Pair angol szónak a rövidítése. Ezt hazánkban árnyékolatlan csavart érpárként lehetne fordítani, de őszintén szólva itthon szinte senki sem hivatkozik így erre. Feltalálója nem más, mint a telefon szülőatyja, Bell.

Leggyakoribb felhasználása az internet biztosítása különböző eszközökhöz (pl. számítógépek, terminálok, kamerák, stb.), amennyiben wi-fi kapcsolat nem elérhető, továbbá a vezetékes telefonok is ilyen módon csatlakoztathatóak. Az előállítási költsége rendkívül alacsony, ezért rendkívül pénztárcabarát megoldásnak számít, ráadásul a csavart vezetékeknek köszönhetően a külső elektromos zajforrásokat is minimalizálja. Ennek a lényege az, hogy a zavaró jelek mindig másik vezetékpáron csapódnak le, ezért kevésbé vannak hatással a jelátvitel minőségére.

A vezetékes telefonokhoz jellemzően kettős érpárral rendelkező UTP kábelt alkalmaznak, mivel ez csak hang továbbítására alkalmas. Egy másik fontos tulajdonság a CAT szám, amely 1-7-ig terjedő értéket vehet fel. A 2-es mindössze 4Mbit/s sebességgel tud adatokat továbbítani, míg az 5-ös már gigabites hálózatokhoz alkalmatos. Az e feletti értékűek jellemzően már ritkábban fordulnak elő, speciálisabb és gyorsabb infrastruktúrákhoz használatosak.

Az UTP kábelek másik csoportosítása aszerint történik, hogy a falban, vagy szabadon kell lógniuk. A falba épített változatok merevebbek, míg a lengőkábel hajlékonyabb.

Kategóriák
Műszaki

A hagyományos, analóg biztonsági kamera

Míg az analóg kamerákhoz szükség van egy köztes eszközre, addig az IP kamera egy olyan önállóan is működő biztonságtechnikai berendezés, azaz nem szükséges az üzemeltetéséhez számítógép, vagy egyéb, különleges gép, hiszen direkten a hálózatra van bekötve UTP kábellel, vagy WIFI-vel. Miután a gyártói leírásnak megfelelően beállításra került a kamerán futó szoftver, attól a pillanattól fogva szinte bármilyen, a hálózatra csatlakozni tudó eszközzel el lehet érni a rendszert, mint amilyen egy tablet, vagy egy okostelefon. Az előnyök sora egy ilyen berendezéseknek még nem ért véget. Képes memóriakártyát fogadni, sőt, akár PIR szenzor segítségével testhőmérsékletet is mérhet.

Az egyszerűbb IP kamerák kevésbé éles képet képesek rögzíteni, mint analóg társaik, azonban az úgynevezett AHD technológiával rendelkezők már akár 2 MP-ben is képesek látni a világot. Gyakorlatilag úgy kell elképzelni, mintha egy szemmel rendelkező kis számítógép lenne, amelynek a szívét egy Linuxra épülő webszerver lüktet, és ez működteti a különböző funkciókhoz köthető szoftvereket.

Milyen esetben érdemes IP kamerát választani?

Elsősorban kisebb megfigyelt területek esetében javasolt IP kamerát választani, illetve, ha komolyabb felbontásra van szükség, mivel olcsóbb, mint az analóg társa. Fontos előnye továbbá, hogy nincs szükség bonyolult hálózatokra, kábelezésre, illetve további külső eszközök bekötésére ahhoz, hogy maradéktalanul működni tudjon.

További különbség az IP és az analóg kamera között, hogy az előbbi a technológiai adottságaiból fakadóan – mivel tömöríti a felvételt- csak néhány mp-es késéssel adja tovább a képet, míg az utóbbi gyakorlatilag teljesen élő közvetítést tesz lehetővé.

Kategóriák
Műszaki

IP Kamera

Az IP kamera rengeteg lehetőséget biztosít, lényegében olyan autonóm eszköz, aminek a használata nem igényel működő számítógépet, DVR-t, más néven videorögzítőt, ellentétben az analóg biztonsági kamerákkal szemben. Működik önmagában is és csatlakozik közvetlenül a számítógép hálózatra, UTP kábel vagy WIFI segítségével. A hálózati beállításokat szükséges megfelelően beállítani, ezt követően szinte bármilyen eszközről elérhető a rendszer, például okostelefonról vagy tabletről is.

Az IP kamerák funkcióikban rendkívül gazdagok, a WIFI csatlakozáson kívül lehetséges a memóriakártya kezelése, rendelkezésre áll beépített testhőérzékelő PIR szenzor is.

Az IP kamerák képfelbontása széles skálán mozog, a 0,3 megapixeles típusúak nem feltétlenül múlják felül azt a részletgazdagságot, amit az analóg biztonsági kamerák nyújtanak, de az AHD rendszerek már gond nélkül felveszik a versenyt a 2 megapixeles kamerákkal szemben, viszont ez csak a felbontásra igaz, ugyanis az analógok által nyújtott kép mindig rosszabb, mint a digitális IP kameráké.

Az IP kamera felfogható egy olyan kis miniszámítógépnek, amely egy Linux alapú operációs rendszeren egy webszervert működtet. A különböző okos funkciók pedig ezen a rendszeren futnak.

Amikor okvetlen IP kamerát válassz

Ha nagyobb felbontást szeretnél, mint 2 megapixel, illetve, ha mindössze 1-2 kamerára van szükséged, mondjuk egy kisebb iroda megfigyelése céljából. Egy IP kamera költséghatékonyabb megoldásnak bizonyul, mint egy analóg a hozzá tartozó rögzítőkkel együttvéve. Akkor is célszerű IP kamerát választani, ha vezeték nélküli kapcsolatra van szükséged vagy, ha fontos számodra, hogy forgatható legyen.

Amikor ne IP kamerát válassz

Az IP kamerák videotömörítésükből adódóan az élőképet pár másodperccel később továbbítják, az analóg típusúak esetében ez nem mondható el. Ebből adódik, hogy, aki valós idejű képet szeretne látni, inkább analóg vagy AHD rendszert szerezzen be.

Kategóriák
Műszaki

Mi az a színhőmérséklet?

Valószínűleg sokan hallották már a színhőmérséklet kifejezést a világítás kapcsán. Mit jelent ez pontosan? Tudományosan megközelítve: a korrelált színhőmérséklet az az abszolút fekete test oly módon sugárzó hőmérséklete, amelynél a fekete test színe legkevésbé tér el a vizsgálatunk tárgyában lévő fényforrás színétől. Ezt a mondatot elolvasva valószínűleg sokan csak vakarják a fejüket. Induljunk el távolabbról. A 380 -780 nm hullámhosszúságú elektromágneses sugárzást képes az emberi szem is érzékelni, ezen hullámhosszal bíró sugárzást hívjuk hétköznapi néven fénynek. Az úgynevezett természetes fény az közvetlenül, vagy a Hold megvilágítása nyomán közvetetten a Napból származik. Mesterséges fényről a mesterséges fényforrások által létrehozott fény esetén beszélünk. A természetes fény színe nem állandó, hanem folyamatosan változik, a napszak, a légkör és egyéb paraméterek függvényében. Napkeltétől nagyjából délig növekszik a színhőmérséklet, nagyjából déltől a színhőmérséklet csökken.

Na de ez mit jelent a gyakorlatban?

A fentebb említett abszolút fekete test helyett inkább képzeljünk el egy fém tárgyat, amit elkezdünk hevíteni. Milyen színváltozást észlelnénk? Amennyiben egyre nagyobb hőmérsékletet érne el a szóban forgó fém tárgy, először vöröses színe lenne, majd egyre sárgásabb, végül már-már fehéres. És amennyiben nem olvadna el, elérhetne egy kékes, világoskékes színt is. Ugye, hogy alapvetően fordítva képzeli el az ember? Tehát a pirosas, vöröses színhőmérséklet (kb. 1800K) a színhőmérsékleti skála alján helyezkedik el, a sárgás tőle jobbra (4000K), a skála közepén a fehér színhőmérséklet (5500k – 8000k), míg a skála vége már-már sötétkék (16000K felett). Tehát tudjuk, hogy mit jelent a színhőmérséklet, és azt is, hogy a skála hogyan épül fel.

Ezt a tudást hogyan tudjuk hasznosítani?

A mesterségesen előállított fény színhőmérsékletét tudjuk szabályozni, és ez fontos is, hiszen a színhőmérséklet kihat a közérzetünkre. A melegebb színhőmérséklet inkább nyugtató hatású (melegfehér 2800K– 3200K), míg a hidegfehér színhőmérséklet stimuláló hatással bír (6000 – 6500K). Ezért otthonunkban törekedjünk arra, hogy inkább a melegebb színhőmérsékletű világítást érjük el (ideális munkahelyi megvilágítás), 3000K vagy alacsonyabb színhőmérséklettel. A munkahelyeken ennél érdemesebb magasabb színhőmérséklettel világítani, hiszen nem az a cél, hogy a munkavállalók ellazult állapotba kerüljenek, hanem az, hogy minél hatékonyabban végezzék a munkájukat. Erre különböző vizsgálatokat is folytattak a kutatók, amelyből az derül ki, hogy a magasabb színhőmérséklet mellett nagyobb hatékonysággal dolgoznak a munkavállalók. Egyébként a színhőmérséklet nem csak a közérzetünkre és idegrendszerünkre hat ki, de a biológiai óránkra is. Ezért már vannak olyan munkahelyek, ahol erre külön figyelnek, és más-más színhőmérsékletű világítással világítanak bent a nap különböző szakaszaiban, ezzel megpróbálják lekövetni a természetes fény színhőmérséklet változását, és így segíteni a munkavállalók biológiai órájának minél természetesebb mederben tartását.

Kategóriák
Műszaki

Megvilágítás mérés – a munkahelyi világítás korszerűsítésének első lépése

Nagyon sok vállalkozás esik abba a hibába, hogy a munkahelyi világítás fontosságát hátra sorolják. Ez azért fordul elő olyan gyakran, mert a cégvezetők többsége nincsen tisztában annak a tényével, hogy a lámpatestek milyen hatással vannak a dolgozókra, legyen szó produktivitásról, vagy rosszabb esetben az egészségügyi állapotukról. Legtöbbször pusztán kézzelfogható gazdasági okok miatt vágnak bele egy felmérésbe a munkahelyi világítás területén annak érdekében, hogy a rezsiköltségen tudjanak csökkenteni, de az egyéb tényezőkre nem gondolnak.

A munkahelyi megvilágítás felmérése azonban sokkal többről szól, mint költségoptimalizálásról. Már régóta bizonyított tény, hogy egy szakszerű világítás korszerűsítés nem csupán a havonta érkező számlák összegét tudja csökkenteni, de a kollégák koncentráció képességére, az energiaszintjükre, közérzetükre, és hosszú távon az egész szervezetükre pozitív hatással van. Mindezen felül a mai napig számos munkahelyi baleset is előfordul a nem megfelelő megvilágítás miatt, amelyek elkerülhetőek lennének precíz tervezéssel.

Tipp: világítás tervezés a Bertonlightingnál

A munkahelyi világítás korszerűsítésének első lépése a szakértői tervezéssel kezdődik, amelyet jellemzően fényméretező programok modellezésével kezdenek a világítástechnikai szakemberek. Ezek a szoftverek ma már képesek realisztikusan ábrázolni a megvilágítandó terület fényigényét, amelybe beletartozik a különböző felületek tükröződése, a munkavégzéshez szükséges ideális fényigény meghatározása, és ezzel párhuzamosan pontos költségkalkulációt is lehetővé tesznek.

Fontos leszögezni azonban, hogy hiába használja egy cég a legmodernebb programokat, a megfelelő szakértelem nélkül kritikus hibákat lehet véteni. Elég csak egyetlen paramétert pontatlanul meghatározni és óriási különbségek adódhatnak a lehetséges kimenetelek között, ami a végeredményt is drasztikusan befolyásolhatja, akár költség, akár a munkavállalók egészségmegőrzését illetően.

Azon cégek, akik a munkahelyi világítás korszerűsítésének első lépéseként meg szeretnék versenyeztetni a beszállító vállalkozásokat elkövetnek még egy tipikus hibát a hozzá nem értésüknek köszönhetően. Mivel minden világítástechnikai kivitelezőnek megvan a saját metodikája, ezért eltérő módszerekkel és modellekkel dolgoznak. Ez a jelenség a legtöbb esetben gyakorlatilag összehasonlíthatatlanná teszi az ajánlatokat, ezért érdemes inkább egyetlen partnert megbízni a felméréssel, és ez alapján bekérni a kalkulációkat.

A munkahelyi világítás korszerűsítésének első lépése a szakszerű jegyzőkönyvnél kezdődik

Többféle felmérést tartanak számon a szakmában, és céltól függ, hogy milyen mélységű auditra van szüksége a megrendelőnek. Ritkán ugyan, de előfordul, hogy egy egyszerű mérésre van csak szükség, ahol az aktuális világítástechnikai berendezések állapotát és hatékonyságát szeretné kontrollálni egy vállalkozás. Ebben az esetben jegyzőkönyv nem készül, a munka végeredménye egy tájékoztatás, amely pontosan tartalmazza a meglévő megoldások főbb paramétereit.

A részletes mérés esetén már jegyzőkönyvet készít a világítástechnikai szakértő, amely nem csak deklarálja a jelenlegi állapotot, de javaslatokat is tartalmaz a fejlesztésre. Sok szervezet számára ez a szolgáltatás szemmel látható költségcsökkentést és hatékonyságnövelést tud magával hozni.

Szabványnak megfelelő mérést – amelynek elemeit a MSZ EN 12464-1 szabvány határozza meg – már az igazán felkészült szervezetek igényelnek. Ez jellemzően teljeskörű revíziót tartalmaz a lehető legtöbb paraméter figyelembevételével, így teljes kép kapható a meglévő megvilágítás egészségügyi és munkavégzésre való hatásáról.

Laborban történő mérést már csak kivételes esetben igényelnek a cégek. Ilyenkor tudományos környezetben valósul meg a világítótestek bemérése, amely kiterjed a teljesítménytényezőkre, TDH értékekre, fényelosztásra, vagy spektrális eloszlásra is.

Ahogy említettük, a munkahelyi világítás korszerűsítésének első lépése a szakszerű felméréssel kezdődik. A világítási terv összeállításához elengedhetetlen a helyszíni felmérés, az igények pontos meghatározása és a hosszú távú célok deklarálása. Ezek nélkül az egész beruházás csupán látszattevékenység marad.

Kategóriák
Műszaki

Óraforgató – kinek van szüksége rá

Mi is az az óraforgató? Az óraforgató egy olyan szerkezet, amely működésben tartja az automata órákat, így akadályozza meg, hogy a szerkezetben található kenőanyagok besűrűsödjenek. A logikai menetet végigkövetve pedig ezáltal az is nyilvánvalóvá válik hogy használatával lecsökkenthetjük az óraszerkezetek karbantartására szánt pénzt és időt. További előnyt jelenthet, hogy az az időmérő eszköz amelyik nem áll meg, azt nem is kell időről időre újra beállítani például egy hosszabb pihentetést követően.

Amennyiben most szándékozik órát vásárolni és kérdés merülne fel önben, hogy milyen típusú órát is válasszon, úgy kattintson a következő bejegyzésre: óravásárlási tanácsok.

De térjünk vissza oda, hogyan működik az óraforgató, hogyan éri el a kívánt cél? Az óraforgató az automata óra felhúzását úgy végzi, hogy egy, a vízszintestől jelentős mértékben eltérő tengely körül forgatja az órát. Mivel az óraszerkezet rotor a konstrukciójából adódóan mindig igyekszik legnagyobb tömegével lefelé mutatni, addig az óra ehhez képest mindig elfordul és előidézi a szerkezet lassú felhúzódását.

Mindegy hogyan forgatjuk? A válasz igen egyértelmű és velős. Nem! A napjainkban kapható minőségi óraforgatók mindig változtatható programmal kerülnek forgalomba. Általánosságban elmondható, hogy ezek a szerkezetek úgy vannak kitalálva – a húzás és pihentetés arányának gyári beállítása a változó irányú forgatással kombinálva -, hogy az órák legalább 80%-ának tökéletesen megfeleljenek, de a felhasználónak lehetőséget biztosítsanak különböző órákhoz különböző beállításokat használni.

Egy óraforgató akkor jó, ha működésben tartja az óránkat de nem hajtja túl az érzékeny, finom óraszerkezeteket. A forgalomban kapható típusoktól függően választhatunk hálózatról és elemről (akkumulátorról) működtethető berendezéseket is.