Kategóriák
Otthon

A könnyűszerkezetes ház előnyei és hátrányai

A könnyűszerkezetes házakról nagyon megoszlanak a vélemények, akik téglaházakat építenek, azok jellemzően le akarják beszélni róla az embert, akik pedig a könnyűszerkezetes mellett döntenek, többnyire jó véleménnyel vannak az ingatlanról.

Hazánkban először 15 évvel ezelőtt kezdtek el megjelenni a könnyűszerkezetes házak, amelyek még kis- és nagy paneles technológiával készültek. A 2000-es években még mondhatni eléggé ismeretlen volt a technológia, éppen ezért szélsőséges megítéléssel voltak róla, gyakorlatilag két táborra osztódott az ország, voltak, akik hittek a házakban, annak ellenére, hogy az a hír terjedt, hogy gyorsan és olcsón megépülnek, viszont a másik tábor úgy vélte, hogy ezek a házak nem biztonságosak és egy idő után össze fognak dőlni.

Nézzük hát a könnyűszerkezetes házak előnyeit…

A technológia lehetővé teszi, hogy lényegesen gyorsabb tempóban épüljenek, mint a hagyományos ingatlanok, ráadásul valamivel olcsóbban meg is vásárolhatóak. Az acélszerkezet gyártással készített házak megjelenése is lehet meglehetősen modern, külső ránézésre senki se mondaná meg, hogy nem hagyományos ház előtt áll. A könnyűszerkezetes házak mára már bizonyították értékállóságukat.

Milyen hátrányai vannak a könnyűszerkezetes házaknak?

Nem titok, hogy a könnyűszerkezetes házaknak hátrányaik is vannak, amelyek inkább nevezhetőek kompromisszumnak. Ezeknek a típusú házaknak más a hőtároló képességük, a felmelegedésük könnyebben megy végbe, ugyanakkor gyorsabban is hűlnek le, mint a téglaházak. Ez nyáron kifejezetten előnyös, mivel elég egy gyors szellőztetés ahhoz, hogy a hőmérséklet több fokot csökkenjen. A megfelelő szigeteléssel pedig elérhetjük, hogy télen a meleg ne szökjön ki gyorsan, ha kikapcsoljuk a fűtést.

A könnyűszerkezetes házak tekintetében hátrányként szokták emlegetni, hogy a falak konganak, ha például nekimegyünk. Ez szerencsére nem arra utal, hogy kárt tettünk a szerkezetben, viszont, ha emeletes házról beszélünk, akkor kelleni fog egy lépésálló zajszigetelés.

A könnyűszerkezetes házakba jobban beszűrődnek a külső zajok, tehát a hangszigetelésük nincs olyan jó, mint a kőházaké, de természetesen nem is nagyon zavaró.