Kategóriák
Műszaki

Kamera objektív típusok

A fényképezés az utóbbi években robbanásszerű fejlődésnek indult. Az első fényképezőgépek technológiája nem tette lehetővé, hogy gyorsan és sok képet készítsünk, pláne azt nem, hogy hamar megnézzük a sok elkattintott fotó eredményét, illetve utólag hatékonyan módosítsuk azokat. A digitális fényképezés ma már mindenhol ott van, telefonokban, tabletekben, profi fényképezőgépek egész armadája várja, hogy profi fotósok tulajdonába kerüljön.

Ugyan a képek tárolásának módja nagyon sokat változott, a fényképezők minősége és az általuk kínált funkicók száma és hasznossága is hihetetlen mértékben nőtt. Viszont van, ami sosem fog változni a fotózásnál: a fényt be kell juttatni a gépbe. Ennek eszköze pedig az objektív. Mint mindenből, objektívből is több típust lehet kapni, attól függően, hogy éppen milyen feladat ellátásához keresünk eszközt.

Milyen paraméterei vannak az objektíveknek

Fókusztávolság, a fókusz állításának módja

A fókusztávolság azt mutatja meg, hogy mekkora távolság van az objektív lencserendszere (pontosabban a fénytani köppontja) és annak fókuszpontja között. Ahhoz, hogy a készített kép éles legyen, a fényérzékelő lapkának a fókuszpontban kell lennie.

Megkülönböztetünk fix fókusztávolságú objektíveket, illetve állítható fókusztávolságú objektíveket. A variálhatóság szélesebb körű felhasználhatóságot tesz lehetővé, azonban bonyolultabb szerkezetre van szükség hozz és ez az objektív árában is meglátszik.

Látószög – mi kerül a képbe

Azt a szöget nevezzük látószögnek, ami alatt a kamerák a környezetüket látják. A különböző típusú felvételekhez más és más látószögű objektívre van szükség. Egy ingatlafotóhoz, egy focimeccs közvetítéséhez és egy tablókép készítéséhez is teljesen más céloknak kell megfelelnie a választott eszközöknek. A főbb objektív-fajták látószög szerint:

  • teleobjektív (10-30 fok)
  • normál (30-50 fok)
  • széles látószögű (50-90 fok)

Írisz szerinti csoportosítás

  • fix írisz
  • manuális írisz
  • DC auto-írisz
  • video auto-irisz