Kategóriák
Otthon

Hogyan óvjuk meg otthonunkat a penésztől?

A penészt a gombák közé soroljuk, gyakorlatilag olyan életformáról van szó, ami maga körül lebontja a szerves anyagokat. A penésznek különféle formái léteznek, amelyek szinte bárhol képesek felütni a fejüket, legyen szó egy romlott paradicsomról vagy egy sérült, nedves falszakaszról. A leginkább ismert penészfajta a feketepenész, ami azon kívül, hogy látványra csúnya, még egészségtelen is. A penész ellen ma már számos megoldás létezik, de sajnos ezek között akadnak kevésbé bevált módszerek is vagy csupán olyanok, amelyek időszakosan szüntetik meg a problémát.

Nézzük hát, hogy pontosan milyen problémákat okozhat a penész?

A penészgombák úgynevezett mikotoxinokat bocsájtanak ki, melyek asztma és allergia jellegű penészmérgezést válthatnak ki, főleg akkor, ha valaki még érzékeny is rá. A kórokozó azért is tekinthető veszélyesnek, mert hosszú ideig képes rejtve maradni, főleg akkor, ha eldugott helyen alakul ki a folyamat, ilyen lehet, amikor mondjuk bútorok mögött üti fel a fejét.

A penész ezen kívül még számos légúti panaszt válthat ki, akár orrfolyást, orrdugulást, köhögést, sípoló légzést és torokfájást is előidézhet. Továbbá, irritációt okozhat a nyálkahártyán, a bőr felületén és a szemben is. Súlyosabb esetben a penész még koncentrációs zavarokat is kiválthat.

Két fő tényezőtől függ, hogy mennyire penészedik otthonunk, az egyik, hogy milyen a helyiség páratartalma, a másik pedig a falak hőmérséklete. A penész tehát kedveli a hűvös, nyirkos területeket, ezért is van az, hogy a legtöbben a fürdőszobában találkoznak a jelenséggel.

Miként védekezhetünk a penész ellen?

Számos módja van a penész eltüntetésének, de nagy hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre. Először derítsük ki, hogy mi a penészedés forrása, elképzelhető, hogy az épületnek vannak olyan tulajdonságai, amelyek kedveztek a penésznek, például nem jó szigeteléssel látták el, de emberi hiba is lehet az okozó. Számos helyzetben célszerű szakember segítségét is kérni, aki épületdiagnosztika útján tárja fel a problémát.

Azokban a helyiségekben, amelyek nem szellőznek kellően, elengedhetetlen a szagelszívó vagy párátlanító berendezés, más különben a párával megtelt levegő nem tud távozni. A penész megjelenése ellen kiváló módszer, ha rendszeresen szellőztetünk, így megszüntethetjük a lakásban a páratartalmat. Hétköznapi szokásainkra sem árt figyelmet szentelnünk, amennyiben az időjárás engedi zuhanyozzunk nyitott ablakoknál, a nedves ruhákat pedig igyekezzünk a teraszon vagy erkélyen kiteregetni. Takarítások alkalmával ne mossunk fel bő vízzel és főzés közben ügyeljünk a kipárolgásra.

Penész ellen vegyszerrel és vegyszermentesen egyaránt védekezhetünk, az egész függ attól is, hogy milyen mértékű a probléma. Az ecet remek csíraölő hatással bír, de jellemzően csak a felszíni penész eltávolítására alkalmas, így a probléma újra felüti majd a fejét. A só oldat használata is népszerű védekezési eljárás, ez főleg megelőzés szempontjából ideális. A hypo is tökéletesen alkalmas a felületek takarítására, ráadásul olcsón beszerezhető és hozzájutni sem nehéz.