Kategóriák
Szolgálatás

A szállítmányozás jelentősége

Az áruk szállítása összetett feladat, alapos tervezést igényel, változó, hogy pontosan mikor érnek célba, mert az idő függ attól is, hogy a cégek vagy magánszemélyek melyik szállítási formát választják. Napjainkban már pár nap is elegendő ahhoz, hogy megkapjunk valamit a világ másik pontjáról, nem szükséges heteket várni, mint régebben.

Már az ókorban is foglalkoztak a szállítmányozás megszervezésével, hiszen az igények egyre csak növekedtek, ezért meg kellett szervezni az áruk megfelelő mozgatását. Napjainkban ezeknek a folyamatoknak a lebonyolítását a speditőr cégek végzik el. Az infrastruktúra fejlődésének köszönhetően számtalan mód közül lehet válogatni, hogy az árut célba juttathassák. Drágább és olcsóbb megoldások egyaránt léteznek és van, amelyik lassabban vagy gyorsabban továbbítja az árut az adott országba, földrészre.

Milyen szállítási formák léteznek?

A legelterjedtebb szállítási forma a közúton történő fuvarozás, aminek a költségei nem magasak, tehát a vállalkozások zöme ezt meg tudja finanszírozni. Általában rövidebb távolságokra alkalmazzák, belföldre és külföldre egyaránt szállítanak így termékeket. Terjedelmesebb rakomány esetében célszerű más szállítási módot választani. A vasúti szállítmányozás szintén felkapott, költséghatékony, viszonylag gyors és a hosszabb utakra is alkalmas. A vasúti szállításhoz szinte minden esetben párosul közúti fuvar is, mivel a rakományt raktárakba kell szállítani. A tengeri szállítmányozás a leglassúbb az összes közül, de ebből adódik, hogy meg is fizethető. Amennyiben nem sürgős az árut eljuttatni a célállomásra, érdemes e mellett dönteni, ráadásul a teherhajó nagy mennyiségű rakományt elbír, ez több ezer konténert is jelenthet. A légi szállítás pedig a legdrágább és a leggyorsabb, ezt leginkább akkor alkalmazzák, ha számít az idő.

A különféle szállítmányozási lehetőségeket variálni is lehet, ezt hívják kombinált fuvarozásnak. A felsorolt szállítási módszerekről elmondható, hogy biztonság szempontjából mindegyik megbízható.