Kategóriák
Internet

Van-e értelme statikus weboldalaknak 2020-ban

Adódik a kérdés, hogy mi az a statikus weboldal és milyen más weboldal típusok vannak még a statikuson kívül. Ez a cikk a statikus honlapokra helyezni a hangsúlyt, ezt részletesebben fogjuk tárgyalni, de nem lehet beszélni róla a másik típus, a dinamikus weboldalak emlegetése nélkül. Érinteni fogjuk a dinamikus honlapok témakörét, de figyelmünket a címben is megjelölt csoportra fogjuk irányítani.

Mi az a statikus weboldal

Statikusnak nevezzük azokat az internetes oldalakat, amelyek egy internetes cím (URL) alatt mindig ugyanazokat a tartalmakat szolgálják ki és nem is adott a lehetőség ennek a viselkedésnek a megváltoztatására. Az internet elindulásakor még szinte kizárólag ilyen weboldalak léteztek. Az őket felépítő HTML kódokat egyszer összeállították minden URL-hez egy adott fájlba, és amíg azt a fájl nem módosították, addig mindig ugyanaz a dokumentum jelent meg az adott URL-en. A statikus weboldalak tehát úgy viselkednek, mint például egy PDF, vagy Word dokumentum, egyszer meg lettek írva, és mindig ugyanúgy fognak megjelenni.

Ezzel szemben a dinamikus weboldalak már nem csupán HTML fájlokból állnak, hanem olyan rendszerben készülnek, amelyek dinamikusan be tudnak helyettesíteni egyes részeket a dokumentumokba. Ilyen például egy blogbejegyzéseket listázó oldal, ahol mindig attól függ a tartalom, hogy mikor mit írtak. A weboldal kinézetének változtatása nélkül automatikusan frissül a “legutóbbi bejegyzéseink” rész, a legfrissebb posztok kerülnek megjelenésre.

Jó-e valamire ma a statikus weboldal?

A statikusság bizony komoly korlátokat szab a weboldalnak: nehezen kezelhetőek a tartalmak, fájlokban kell kód között keresgélni, ha át akarunk írni valamit, ha egy menüt meg akarunk változtatni, azt minden fájlban át kell írni, nem lehet semmit sem személyre szabni, nincsen igazi funkcionalitás.

Van viszont egy dolog, amit a statikus weboldalaknál semelyik modern rendszer nem tud jobban: a gyorsaság. Minden dinamikus weboldalhoz szükség van plusz rendszerekre, programokra, amik dinamikusan elő tudják állítani őket. Minden plusz szoftver plusz erőforrást emészt fel, lassítja a weboldal betöltődését. Nem beszélve a hatalmas adatbázisokról, amiket a modern portálok használnak.

Ha valami szinte soha nem változik meg, és minél gyorsabban szeretnénk megjeleníteni, akkor nincs gyorsabb a statikus weboldalaknál. Egy egyoldalas céges bemutatkozó oldal például a mai napig elkészülhet ilyen módon.