Kategóriák
Szolgálatás

Milyen feltételekkel és hány éves kortól végezhetek Budapesten diákmunkát?

A diákmunka kiváló abból a szempontból, hogy a diákok megtapasztalják a munkával járó nehézségeket és tapasztalatokat szerezzenek, hogy a jövőben könnyebb legyen a feladatuk, amikor ténylegesen munkába állnak. Sokan így képesek kifizetni a lakhatásukat vagy a tandíjat, de sokan azért vállalnak munkát az iskola mellett, hogy zsebpénzhez jussanak, esetleg gyakorlatra tegyenek szert. A szövetkezetek mindenben segítik a diákokat, hogy a tanulásra és természetesen a szórakozásra is maradjon idejük. A beosztást mindenkinek úgy alakítják ki, hogy az megfelelő legyen.

Milyen feltételek szükségesek a diákmunkához?

Ahhoz, hogy belépjünk egy diákszövetkezetbe elengedhetetlen a nappali aktív hallgatói jogviszony megléte. A levelezői jogviszony sajnos nem elfogadott. 16 éves kortól lehet vállalni diákmunkát, 15 évesen pedig a nyári szünetben lehetséges dolgozni. A regisztrációhoz néhány dokumentumra is szükség lesz, többek között személyi igazolványra, diákigazolványra, adó- és TAJ kártyára, valamint lakcímkártyára. A szülőknek írásban nyilatkozniuk kell arról, hogy hozzájárulnak ahhoz, hogy a gyermekeik dolgozhassanak. És végül, ami talán a legfontosabb feltétel, az a pozitív hozzáállás.

A diákmunka ideje alatt nem csak rengeteg tapasztalatot és tudást szerezhetünk, hanem új barátokra is rátalálhatunk. Az iskolaszövetkezeteken keresztül elvégzett munka adózás szempontjából is sokkal kedvezőbb. Olyan pozíciót érdemes elvállalnunk, ami azzal kapcsolatos, amit tanulunk, hogy megkönnyítsük a jövőben a dolgunkat. Mehetünk akár irodába, vagy gyorsétterembe, de a legfelkapottabbak között szerepel még az árufeltöltés, bolti eladó, vendéglátás és a csomagolás is.