Kategóriák
Technológia

A GPS nyomkövetés jelentősége

A GPS egy naponta, több milliók által használt technológia, mely megreformálta az utazást, helyzetjelentést és a nyomkövetés. Global Positioning System, magyarul Globális Helymeghatározó Rendszer-t jelenti a rövidítés. Eredetileg az amerikai védelmi minisztérium fejlesztette és építette ki, természetesen elsődlegesen katonai célokra, de mára már bárkinek elérhetővé vált. Eredetileg 24 műholdból állt a GPS rendszer, de további műholdakat lőttek fel, így kiegészítve 31-re a számot. A további vezető országok is fejlesztik a saját műholdas rendszereiket. A technológia tehát bárki számára elérhető és ezt kiválóan lehet alkalmazni a helymeghatározásnál, valamint a nyomkövetésnél is.

GPS nyomkövetés

Hogyan működik a GPS nyomkövetés?

A GPS nyomkövetés rendkívül egyszerű a gyakorlatban, mivel csak egy jeladó, valamint egy SIM kártya szükséges a működéséhez. Az ezzel a szolgáltatással foglakozó cégek általában fejlesztenek egy saját alkalmazást, mely felületén a felhasználó pontosan nyomon tudja követni a kívánt gépjárművét, flottáját, vagy akár szeretteit, háziállatait. A legnépszerűbb felhasználási módja a GPS nyomkövetésnek a gépjármű nyomkövetés, de az gyakran fordul flottakövetésbe is. Az autóra, teherautóra, vagy kamionra csak fel kell helyezni a GPS nyomkövetőt, belehelyezni a SIM kártyát és már figyelni is lehet, hogy az adott jármű hol is jár a nagyvilágban. A GPS nyomkövetést már rendkívül kedvező áron lehet kérni a különböző cégeknél, ráadásul van, ahol moduláris módon alakították ki az ajánlatokat, vagyis csak azért kell a megrendelőnek fizetnie, amit használ is. Ilyen plusz szolgáltatások lehetnek az üzemanyag sapka levétel érzékelés, vagy a raktárnyitás érzékelése. A GPS nyomkövetés egyre jobban terjed Magyarországon, mivel rendkívül alacsony összegért biztonságban tudhatja a megrendelő a járművét, lopás esetén pedig szinte méterre pontosan meg lehet határozni a helyzetét, járjon bárhol a nagyvilágban, így pontos információt lehet adni a rendőrségnek.

Kategóriák
Technológia

Vezérelhető okosüveg – az üveg berendezések jövője

Az üvegberendezések meglehetősen feldobják környezetüket, a lakberendezők is előszeretettel ajánlják, mivel modernek és egyben elegánsak is. Az üvegből készült berendezések teljes mértékben biztonságosak, a gyártásuk során rengeteg előírást be kell tartaniuk a készítőknek. A technológia fejlődésének köszönhetően az üvegiparban már megjelent a vezérelhető okosüveg is.

Mi az a vezérelhető okosüveg és milyen előnyei vannak?

Az átlátszó üvegfelületet pillanatok alatt, egyetlen kapcsolással tejszínűvé változtathatjuk. Az okosüveg többféle módon is vezérelhető, történhet fali kapcsolóval, távirányítóval vagy okostelefonnal. Az átlátszón kívül választhatunk színes, esetleg opálos felületű üveget is. A beépítést részletes tervezés előzi meg, a szakemberek a megrendelő egyedi igényeit is figyelembe veszik. Az olyan helyekre, ahol szigorú higiéniai előírások betartása kötelező, kiváló megoldás az antibakteriális üveg kombinációja az okosüveggel, ami nem csak takar, hanem meggátolja, hogy a baktériumok megtelepedjenek. Ilyen hely lehet egy kórházi műtő, vizsgáló, háziorvosi rendelő, stb. Ezen kívül okosüveggel találkozhatunk még hotelekben, vendéglátó egységekben, boltokban, irodaházakban, otthonunkban pedig használhatjuk függöny helyett, esetleg térelválasztóként, de még a fürdőszobába is telepíthető, akár színes, tűzálló, edzett vagy különleges formájú változatban is.

Az okosüveg tisztítása…

A tisztítása pofon egyszerű, ugyanúgy kell eljárnunk, mint a hagyományos üveg esetében, egy nedves rongy vagy egy üvegtisztító spray elegendő ahhoz, hogy megszabadítsuk a szennyeződésektől. Kerüljük az érdes, dörzsölő anyagokat, mert azok könnyen megkarcolhatják a felületét. A tisztítás során a vezérelhető okosüveg mindig legyen kikapcsolva.