Kategóriák
Barkács

Hogyan készül a biztonsági laminált üveg?

Az üvegipar napjainkban rohamosan fejlődik. Az üvegnek ma már a lakberendezésben is meghatározó a szerepe, hiszen az üvegből készült elemek szemet gyönyörködtetőek, stílusosak, tehát kellően modernek. Viszont még mindig vannak bőven, akik tartanak attól, hogy biztonsági szempontból nem ideálisak, pedig teljes mértékben azok.

A biztonsági laminált üveg készítésének folyamata

Az edzett, laminált üvegek meglehetősen biztonságosnak bizonyulnak. Szigorú szabályok és követelmények vonatkoznak a készítésükre, amelyeket maradéktalanul kötelező betartani. A folyamat lényege, hogy két edzett üveg kerül összeragasztásra a laminált fóliával. Első körben az üveglapokat méretre szabják, csiszolják, amennyiben igény van rá dekorálják, ha ezek megvannak jöhet az üveg edzése, végül sor kerül a laminálásra. Az edzés folyamán az edzőkemencét körülbelül 600-700 fokosra hevítik fel, majd fokozatosan lehűtik. Az eljárás által nagyobb lesz az üveg terhelhetősége, lényegesen ütésállóbbá válik, illetve a hajlítószilárdság is növekszik. Ezen kívül még a kinti hőmérséklet sem tud kárt tenni az üvegben.

A lamináláskor az egyes rétegek köré olyan fólia kerül, ami jól összefogja őket, ezáltal meglehetősen biztonságossá válik, például egy törés következtében az egészen kicsire széttört üveget a fólia gond nélkül megtartja.

Biztonsági laminált üvegből egyre több helyen lehet látni üvegkorlátot, tolóajtót, előtetőt, térelválasztót, zuhanykabint, üvegfalat és még akár lépcsőt is. Dekorálni többféle módon lehet a felületet, választhatjuk a savazás, nyomtatás vagy a homokfújás technológiáját, igény szerint a rétegek közé színes fólia is kerülhet.