Kategóriák
Internet

SEO: megéri vele foglalkozni 2020-ban is?

Mindenki beszél róla, de vajon mindenki tisztában van-e vele, hogy mit jelent az a szó, hogy keresőoptimalizálás, angolul SEO.

A keresőoptimalizálás egyfelelől egy technikai fogalom, amelyik az internet és az azon futó keresőmotorok működési modelljéhez igazítja a weboldalakat. A másik értelmezésben pedig egy online marketinges eszköz – ezzel szokták leginkébb összekötni az emberek. Valójában a két megfogalmazás egyidejű jelenléte az igaz.

A keresőmotorok, mint amilyen a Google, a Bing, a Yahoo, vagy a Duckduckgo és a Yandex folyamatosan pásztázzák az internetet és gyűjtik a weboldalakon található információkat. Mindegyiknek van egy publikus felülete, amin keresztül lehetőségeet biztosítanak az embereknek (és programoknak), hogy a begyűjtött adatok között kereshessenek. A cél az, hogy a megadott (begépelt, vagy hangvezérelt) keresési kifejezésekre választ adó tartalamakat mutassanak a felhasználóknak. Például ha valaki rákeres arra a szóra, hogy meta leírás, akkor olyan találatokat kapjon, ahol leírják, hogy mit jelent ez a fogalom, mire való stb.

Célok elérése online marketinggel

A keresőoptimalizálás az a folyamat, amikor a weboldalt felkészítik arra, hogy a robotok könnyen elolvashassa ami rajta van, és olyan tartalmakat helyeznek el rajta, ami jól megválaszolja azokat a kérdéseket, amit a weboldal potenciális látogatói feltehetnek. Ezt lehet teljesen tudatosan csinálni és folyamatosan fejleszteni a weboldalt, azzal a céllal, hogy minél több látogatót vonzzunk be – ez a keresőoptimalizálás szolgáltatás, amit marketinges kontextusban szoktak emlegetni.

Mit kell tudni róla

A legfontosabb, amit sosem lehet szem elől téveszteni, hogy a találati listák helyezéseiért folyamatos verseny van. Az, hogy a hogyan kerüljek a Google első oldalára kulcsszóra egy weboldal ma az első pozícióban van, nem jelenti azt, hogy egy hét múlva is ott lesz – ha az értékelést végző algoritmus úgyraszámolja a pontszámokat és mások jobb eredményt érnek el, akkor óhatatlanul meg fogják előzni a többieket és újrarangsorolódik a lista.
Elsőnek lenni hosszú és kitartó munkával, elsőnek maradni pedig rendszeres megújulással lehetséges.

Hallotam fizetett hirdetéskről is… ez az?

Nem, a keresőoptimalizálással az organikus csatorna eredményeit lehet növelni; ezek azok, amik önerőből, organikusan kerültek az internetes keresők felületére. Amiből a keresőmotorok pénzt tudnak csinálni, az azok azok a találatok, amik pénzért cserébe jelennek meg, fizetett hirdetések. Ezek hosszú távon tipikusan többe kerülnek, mint ha a weboldal- és tartalomfejlesztésre költenénk pénz, kattintások után kell fizetni, ami azt jelenti, hogy ha nem fizetünk, akkor nem jelenünk meg többé a találatok között. Az organikus csatorna ilyen szempontból rugalmatlanabb, ugyan nehezebb bekerülni, de tartósabban is bent lehet maradni az élbolyban.

Megéri foglalkozni 2020ban?

Határozottan igen. A weboldalon található tartalmakat, nem csak a keresők miatt érdemes átgondolni, a keresőoptimalizálás eredményeképpen, ha jól csinálják egy sokkal használhatóbb weboldalt kellene kapni eredményül. További részleteket, az egyéb keresőmarketinges eszközöket a Mokeropt weboldalán olvashat.