Kategóriák
Autó Szolgálatás

Üzemanyag akkor és ott, ahol szükség van rá

A személygépjárművek, a tehergépjárművek, a mezőgazdasági gépjárművek mind megkönnyítették, illetve hatékonyabbá tették az életünket. Többet és gyorsabban tudunk szállítani oda, ahol szükségünk van rá. Ám mindennek megvannak az előnyei mellett a hátrányai is. A belső égésű motorok energiafelhasználása jelentős, akár benzinről, akár dízelről beszélünk, jelentős készleteket tudnak az egyes járművek elégetni üzemeltetésük során. Fontos tehát, hogy minél hatékonyabban használjuk ezeket az eszközöket, egyrészt erőforrások, másrészt idő tekintetében is.

Minden egyes kilométer, amit hasznos teher nélkül, vagy nem a céljuk felé tesznek meg az autók, teherautók, elvesztegetett idő és pénz. Ha csökkenteni szeretnénk a költségeinken, olyan megoldásokat kell keresnünk, amelyek ezeket a faktorokat minimalizálják. És minél több járművel rendelkezünk, annál fajsúlyosabb ez a kérdés a vállalkozásunk számára.

Mi a megoldás?

Az első és legfontosabb a feleslegesen megtett kilométerek felszámolása, ennek az egyik legsűrűbben előforduló esete a benzinkútra járás. Tankolni márpedig nem csak a kutakon lehet! Ha nem hallotta még a konténerkút kifejezést, itt az ideje, hogy megismerje. Saját benzin- vagy gázolajkúttal rendelkezhet, amit a telephelyére lehet telepíteni. Helyben, bármikor elérhető üzemanyag, teljes kontroll a tankolt mennyiségek felett, és távolról vezérelhető üzemanyagkutak nem csak a hatékonyságot, de a biztonságot is fokozzák. A konténerkút befektetés, ami akár néhány éven belül megtérül.

A modern gépjárműpark szintén fontos mind hatékonysági, mind ergonómiai szempontból. A fejlett, legújabb környezetvédelmi normáknak (káros anyag kibocsátás) megfelelő motorok, a vezetést segítő elektronika és egyes kényelmi funkciók is, ha megfelelően használják, illetve karbantartják őket hatékonyabbá és gyorsabbá tehetik a szállítást, illetve a gépjárműflotta üzemeltetését.

Kategóriák
Divat Szolgálatás

Mitől lesz valaki profi fotós

Ha egy Twitter üzenetben kellene összefoglalni a választ a címben feltett kérdésre, akkor azt mondhatnánk, hogy kell szakmai ismeret, kreativitás és jó minőségű technika, hogy valaki profi fotóssá válhasson.

De ez így önmagában nyilván kevés, ezzel senki nem lenne kisegítve. Ezért az előző bekezdés egyes részeit taglaljuk a poszt további részeiben.

Elméleti tudás

A fényképezéshez elengedhetetlen ismernünk a fény és a fényképezőgép fizikai jellemzőit, működési elvét. Ha jobban megnézünk egy komolyabb fényképezőgépet, ezernyi beállítási lehetőséget láthatunk rajta – nem árt, ha tudjuk melyik micsoda, és hogyan kell változtatni annak függvényében, hogy mit, mikor és hol akarunk fotózni.

A fotózás alapfogalmai

  • Fehéregyensúly
  • Exponálás
  • Blende
  • Fényérték, fényérzékenység (ISO)
  • Zársebesség
  • Mélységélesség
  • Objektív
  • Fókusz
  • Színhőmérséklet
  • Képstabilizátor

Ezeket a fogalmakat nagyon jól leírták már az interneten, nincs értelme itt újra feltalálni a kereket. A fényképezésnek például itt egy jól összefoglalt leírását olvashatjuk.

Kreativitás

A stabil fizikai alapokon egy csomó, komplex, nem teljesen jól definiált réteg helyezkedik el, amik közül a legfelső az amit úgy hívunk: profi munka.

Itt jön elő az, hogy ki mennyire tehetséges, mennyire tapasztalt, és főként, hogy mennyire elszánt és dedikált a projektekhez. Az egyik legjobb példa a Magyarországon és nemzetközileg is ismert és elismert Máté Bence, aki természetfotóival számos díjat elnyert, munkásságához pedig a különböző fényképező odúk, bunkerek megépítése ugyanúgy hozzátartozott, mint az elkészült képekről biztonsági mentéseket készíteni.

A jó fotósok megtalálják a legjobb beállításokat, fényeket, pózokat, hagyatkoznak a tudásukra és a megérzéseinkre egyaránt. Tekintsük meg hogy csinálja Adry és Greg a fotózást Budapesten.

Technológia

Milyen fényképezőt válasszak? Nikon, Canon, esetleg valami mást? Minden szelfihez cserélhető objektíves időzítős önkioldós kamerára és profi megvilágításra van szükség? Mindig a célhoz válasszuk az eszközeinket. Ami az árakat illeti, bizony a profi technika ebben is különbözik a hobbifényképészekétől és jellemzően felfelé differál.

Ami mindenképpen jó hír, hogy az amatőr szinttől azokéig, akik ténylegesen ebből élnek meg, mindenki megtalálhatja azt amire szüksége van.

És ne feledjük el, hogy 2022-t írunk – kevés kép készül filterek és utómunkálatok nélkül, amihez a szoftvereket be kell szerezni. A legnépszerűbb pixelgrafikus szoftver talán még mindig a Photoshop, viszont el lehet kezdeni kicsiben is nyílt forráskódú, ingyenes testvérével, a GIMP-pel is.

Kategóriák
Szolgálatás

Szállítási formák: mivel szállítják a csomagjainkat

A szállítmányozás megszervezése összetett feladat, nem kevés szakértelmet igényel. A logisztikában azt a szállítmányozási módot kell megtalálni, ami a legegyszerűbb és legköltséghatékonyabb. Napjainkban többféle szállításii mód közül van lehetőség választani, amelyek mindegyikének meg vannak a maga előnyei.

A felmerülő igények száma egyre csak nő, így ma már elképzelhetetlen a világ szállítmányozás nélkül. A feladata, hogy kiderítsék, melyik a leggyorsabb útvonal, ami az anyagiak tekintetében is kifizetődő, végül megszervezik a folyamatot. Fontos, hogy a megbízó rakománya a megbeszélt időpontban, a megadott címre kerüljön, mindezt a lehető legnagyobb biztonságban. A speditőr cég dolgozóinak tisztában kell lenniük a fuvarjoggal, valamint a legújabb logisztikai útvonalakkal, hiszen így lesznek képesek gördülékenyen megszervezni a teljes fuvart.

Milyen szállítási formák vannak?

A közúton történő szállítmányozás akkor a legideálisabb, ha rövid távról beszélünk és a rakomány mennyisége is kevesebb. Belföldi fuvarozás esetén a távolságok is értelemszerűen kisebbek. A vasúti szállítás költséghatékony megoldás és biztonság szempontjából is kiváló, hiszen a közúton jellemzően több baleset történik, mint a vasúton. Vasúton lehet nagyobb mértékű a rakomány, de a kötött pálya miatt elképzelhető, hogy más szállítmányozási formával is szükséges kombinálni, ezáltal juthat el az áru a célállomásra.

A tengeri szállítmányozás ugyancsak biztonságos és meglehetősen olcsó, ráadásul a rakomány mennyisége is lehet nagyobb. Ez a szállítási forma akkor bizonyulhat a legjobbnak, ha az árunak bőven van ideje eljutni egyik pontból a másikba. A légi szállítmányozás mondható a leggyorsabbnak, ilyenkor az áru 1-2 nap alatt megérkezik.

Lényeges megjegyezni, hogy a fuvarozás és a szállítmányozás nem ugyanazt jelenti, ugyanis a fuvarozás az áru szállítását jelenti, a szállítmányozás pedig a komplett folyamat megszervezését.

Kategóriák
Autó Szolgálatás

Milyen esetekben nem fizet a biztosító?

Sokan bele sem gondolnak abba, hogy a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás nem jelent 100%-os védelmet egy-egy kár esetén. Ilyenkor nem csak mélyen a zsebébe kell nyúlnia a tulajdonosnak, de utólagos kompenzációt sem kap. Megoldás lehet, ha valaki Casco-t köt az autójára.

Mi is pontosan a Casco?

A Casco-nak több jelentése van, de hazánkban elsősorban a Casco biztosításra használjuk. Azokra a károkra fizet a biztosító, amelyek előre nem láthatóak, nem voltak várhatóak. Habár ez drágább, mint a hagyományos KGFB, viszont a legtöbb családnak megérné megkötni, hiszen akár lopás, baleset, vagy vadkár esetén is megtérítik a költségeket. Egyáltalán nem minden mennyit kér egy professzionális Ford szerviz a javításokért.

Arra minden esetben figyelni kell, hogy pontosan milyen eseményekre vonatkozik egy biztosítás. Ez nem csak a gépjárművek területén igaz, hanem baleset- és lakásbiztosításoknál is. A biztosítók csak és kizárólag olyan károkat tudnak megtéríteni, amelyekre kiterjed a biztosítás.

Például, ha alapvetően csak városban használjuk a gépjárművet, akkor a vadkár egy látszólag felesleges tétel tud lenni a lopás, ütközés mellett. Azonban, ha ez nem szerepel a biztosítási szerződésben, akkor egy esetlegesen bekövetkező vadgázolás miatti sérülést a biztosító nem fog kompenzálni.

A kötelező gépjármű felelősségbiztosítás még szűkebb körű károkra vonatkozik. Például, ha egy ütközéskor megrongálódik valamilyen, az autóban lévő használati tárgy, azt nem fogja megtéríteni a biztosító. Ez a biztosítás azért kötelező, mert így nem fordulhat elő, hogyha valakinek kára keletkezik a hibánkból, de nem tudjuk kifizetni, akkor is legyen megtérítve a kárt elszenvedett.

A KGFB magában foglalja a jogi képviselet költségének megtérítését is, de van pár olyan káresemény, amelyre nem terjed ki. Ide soroljuk a károkozó kárának kifizetését (Casco nélkül), az útburkolat hibájából eredő károkat, vagy, ha egy autószerelő elront valamit és amiatt keletkezik kár.

Kategóriák
Szolgálatás

Ki az a business coach?

Úgy tartják, hogy a vállalkozók a legmagányosabbak az üzleti életben, hiszen alapvetően nem sok emberrel tudják megosztani a problémáikat, megvitatni a kérdéseiket úgy, hogy azokra releváns választ is kapjanak. Nyilván ott vannak a barátok, a család, a kollégák, de ők szinte sohasem látják ugyanazon a szemüvegen keresztül a dolgokat. Itt jönnek a képbe a különböző business coachok, akik egyebek mellett az ügyvezetők, döntéshozókat segítik egy-egy problémás terület feltárásában és a megoldás megtalálásában.

Amíg a trénerek jellemzően arra törekszenek, hogy a résztvevők önmaguk találják meg a szükséges válaszokat, addig a business coach, miután felmérte a helyzetet, konkrét javaslatokkal áll elő. Ezzel két legyet üt egy csapásra: fejleszti az illető személyiségét és gondolkodásmódját, valamint egy vélt, vagy valós probléma leküzdéséhez is hozzájárul.

Miben segíthet egy business coach?

Nagyvállalatok és KKV-k egyaránt igénybe vehetik az üzleti edzők szolgáltatásait, ha például a döntéshozókat, vagy valamilyen vezetői pozícióban lévő munkatársakat akarják fejleszteni. Jellemzően hosszabb távú együttműködésre van szükség a megrendelő vállalkozás és a coach között, hiszen időbe telik, amíg megismerik egymást, a folyamatokat, és feltárják az érintett területeket.

Tipp: fejlessze magát online képzésekkel!

A másik nagy ereje egy business coachnak, hogy az idő előrehaladtával egyre több vállalkozóval, menedzserrel találkozik, így széles spektrumban megismer problémákat, üzleti modelleket, döntési helyzeteket. Ezeket a tapasztalatokat azután más coacholtak esetében fel lehet használni, így értékes tudást tudnak átadni.

Megfelelő eredményt csak akkor lehet elérni, ha megvan a nyitottság a megrendelő fél, illetve annak munkatársa részéről. Egyetlen szakember sem tudja egy csapásra megváltoztatni a helyzetet, csupán a változtatáshoz szükséges utat lehet megmutatni, azon elindulni már az egyénnek kell. Nem véletlen, hogy a szakma elnevezése a sportból ered, és edzőt jelent, hiszen hasonlóan viselkedik, mint a sportpálya mellett álló szakember: megismeri a problémát, és megmondja, hogy mit kell csinálni annak leküzdése érdekében.

Kategóriák
Szolgálatás

Online képzések hátrányai és előnyei

A világ és a technológia fejlődése lehetővé tette, hogy a cégek, iskolák egyre több online képzést hirdessenek meg. Főleg igaz ez napjainkban, ugyanis a jelenlegi járványhelyzet számtalan dolgozót és iskolást kényszerített otthoni munkavégzésre és online oktatásra, ezáltal még jobban megnövekedett az online képzések száma.

Ez annak is köszönhető, hogy a kifejezetten oktatással, tréningek szervezésével és megtartásával, vagy coachinggal foglalkozó vállalkozások élete ellehetetlenült a koronavírus miatti korlátozások miatt. Egy olyan környezetben kell ezen cégeknek túlélniük, ahol a személyes találkozókat gyakorlatilag mindenki igyekszik csökkenteni. Főleg azok kerültek igazán nagy bajba, akik korábban egyáltalán nem foglalkoztak a digitalizációval és nem voltak felkészülve arra, hogy távolról tudják biztosítani a szolgáltatásaikat.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a rendelkezésre álló digitális lehetőségek száma óriási: számtalan platform elérhető, amelyekkel online képzéseket lehet tartani, de ezek mindegyike különbözik egymástól, és a használatuknak a megtanulása is időigényes. Kihívást jelent sokszor továbbá, hogy technikai problémák is felmerülhetnek az oktatások közben, mint például, hogy elmegy az internet, valamely résztvevőnek nem működik a mikrofonja, és így tovább.

Az online képzések előnyei azonban vitathatatlanok

Ennek az oktatási formátumnak a fenti hátrányokon túl rengeteg előnye is van. A képzéseket tartó cégek és szervezetek többé nincsenek behatárolva lokáció szerint, így sokkal több leendő diákot, vagy képzésre jelentkező munkavállalókat tudnak elérni, hiszen a fizikai korlátok nem jelentenek akadályt. Mivel nincs közvetlen kontaktus sem, ezért biztonságosak is.

Az online képzések szinte bárhol és bármikor megtarthatóak, volt már példa arra is, hogy valaki a buszon, villamoson utazva vett részt ilyen eseményeken. Az online oktatások által megspórolhatjuk a készülődéssel, utazással járó időt is, így egy 8 órás munka mellett is gördülékenyen tovább képezhetjük magunkat.

Az online képzések megtartásához az adott háztartásnak rendelkeznie kell számítástechnikai eszközökkel, tehát elengedhetetlen egy asztali számítógép, laptop vagy számítógép megléte, ezen kívül fülhallgató, kamera, egér beszerzése is javasolt, továbbá álljon rendelkezésre telefon is.

Ma már rengeteg online képzés közül válogathatunk érdeklődési körünknek megfelelően.

Kategóriák
Szolgálatás

Hogyan válasszak kisteherautót?

Napjainkban már számtalan típusú teherautó közül választhatunk a kisteherautó bérlés során. A végső döntésünk függ attól, hogy pontosan mire szeretnénk használni az autót és mit akarunk fuvarozni vele. Meghatározó a szállítani kívánt dolog mérete és súlya is. Éppen ezért alaposan gondoljuk át a dolgokat, elemezzük ki igényeinket, ha szükséges kérjük szakemberek segítségét.

Mire jó egy platós kisteherautó?

A platós kisteherautók kisebb távolságok megtételére ideálisak. Tökéletesen alkalmasak például tüzelő kiszállítására egy fatelepről. A platós kisteherautók jól jöhetnek egy építkezésnél is, mivel szállítani lehet velük a sódert, salakot és egyéb töltőanyagot, ráadásul, ha a hátsó részük billenős, még a lerakodás sem bonyolult. A piacokra is sokszor viszik ilyen autóval a zöldségeket, gyümölcsöket.

Mikor jó egy emelőhátfalas kisteherautó?

Ez a típusú teherautó kiváló a sérülékeny, törékeny dolgok szállítására. Könnyebbé teszi a rakodást is, ha kisebb hely áll a rendelkezésünkre. A vállalkozásokon kívül magánszemélyek is használhatják, például áruszállítás, vagy egy költözés során. Nagy rakterének köszönhető, hogy egyszerűbben lehet bele pakolni, akár még nagyobb ládákat, rekeszeket is. Az emelőhátfallal biztonságosan fel és lerakható mondjuk egy szekrény vagy bármilyen nagyobb bútor. 1500 kilogramm bruttó súlyig terhelhető az emelőhátfa.

Mikor jó egy dobozos furgon?

A dobozos kisteherautó ideális élelmiszerek szállítására, ha valamilyen eseményt szervezünk és az ételeket frissen kell tartanunk. Lagzik esetében vagy sütemények helyben történő szállítására is célszerű dobozos kisteherautót bérelni. Ez a típusú furgon állóhűtéses képességekkel is bír, ez az előny főleg nyáron nagyon jó, hiszen nem kell attól tartanunk, hogy az étel megromlik. Vannak olyan dobozos furgonok, amelyek költözéshez alkalmasak, ezek méretesebb bútorok, nem szétszedhető ágyak, hűtők mozgatására a legjobbak.

Mikor jó egy ponyvás kisteherautó?

A ponyvás teherautó legnagyobb pozitívuma, hogy a ponyva levételével minden oldalról rakodható. A ponyva nyitásának módjai teherautónként eltérhetnek egymástól. A gyorsfűzős ponyva sarkai gyorsan és könnyen felnyithatóak, a vámzáras ponyvánál pedig 3 ponyva réteg fedi egymást. A ponyvás teherautók nagy segítséget jelentenek a költözés során.

Kategóriák
Szolgálatás

Szállítási problémák Kína és Európa között a koronavírus miatt

A 2019-2020-as pandémia fenekestül felforgatta a nemzetközi kereskedelmet, így alakultak ki a szállítási problémák Kína és Európa között a koronavírus miatt. A legtöbb uniós vállalkozás már több évtizede a Távol-Keletre helyezte át a gyártást az olcsó munkaerő és kedvező alapanyagárak miatt, ez azonban végzetes ellátási problémákhoz vezetett a kialakult helyzet során.

A legnagyobb problémát az okozta, hogy a világ legnépesebb országa bénult meg először, és ezzel gyakorlatilag töredékére csökkent az öreg kontinens importellátása. A gyárak túlnyomó többsége leállt, az árubehozatal pedig pillanatok alatt összeomlott.

A gondok már azelőtt jelentkeztek Európában, mielőtt a járvány fizikailag is megjelent volna. Számtalan disztribútor kénytelen volt kilistázni a húzótermékeiket a kínálatukból. Mivel a meglévő készleteik gyorsan elfogytak és nem volt utánpótlás, ezért ezek a cégek már ekkor elkezdték felállítani a vészforgatókönyvet.

A koronavírus megjelenésekor megszólaltak a vészharangok

Az Unió gazdasága még azelőtt elkezdett összeroppanni, mielőtt a Covid-19 a tagállamok állampolgárai egészségét veszélyeztette volna. Az ellátási problémáknak köszönhetően drasztikusan csökkent a kereskedelem, valamint megnövekedett a szállítási idő. Ebbe a környezetbe tört be a fertőzés, amely évszázadok óta nem látott kihívások elé állította az országokat.

Az igazán nagy érvágást azonban az jelentette, hogy Kína mire stabilizálta a gyártókapacitását az első negyedév végére, addigra Európában a koronavírus szinte teljesen leállította a gazdaságot. A kínálati oldal ugyan helyreállt áprilisban, de a kereslet nagymértékben visszaesett. Ennek egyik fő oka a tömeges elbocsátások, hirtelen megnövekedett munkanélküliség és az uniós polgárok fogyasztási szokásainak a megváltozása.

A másik oldalon a szállítmányozással foglalkozó cégek kálváriája okozta a feszültséget. A kormányzati korlátozások miatt az e-kereskedelem hirtelen fellendülése mellett komoly kapacitáshiány lépett fel a körükben, ezért még jobban kitolódott a teljesítések határideje. Ahogy haladunk előre az időben a fuvarozók elkezdték feltölteni az emberállományt, azonban az biztosan kijelenthető, hogy az egészséges és korábban megszokott szállítási normák visszaálltáig még várhatóan több hónapot is várnunk kell.

Kategóriák
Szolgálatás

Milyen fajtái vannak a szállítmányozásnak?

A vállalkozások gördülékeny működéséhez hozzá tartozik, hogy a szállítmányozás is jól meg legyen szervezve. Már réges régen is külön foglalkoztak a szállítmányozás megszervezésével, hogy az áruk a lehető legegyszerűbb módon jussanak el A-ból B-be. Napjainkban is ez az elsődleges szempont, a speditőr cégek gondoskodnak róla, hogy a szállítmány minél gyorsabban, biztonságosan és a legköltséghatékonyabb módon juthasson célba. A technológia fejlődésének köszönhetően ma már nem szükséges heteket várni, hogy az áru eljusson egy másik földrészre, pár nap is elegendő hozzá.

Milyen szállítási módok közül lehet választani?

A közúti szállítmányozás a legelterjedtebb a szállítási módok közül. Amennyiben rövid távot kell megtennie a fuvarozónak, valóban célszerű ezt a megoldást választania, persze, ha ezt a rakomány mérete és mennyisége is lehetővé teszi. Egy konténer szállítása még megoldható a közúton, ellenkező esetben más típusú szállítási módban kell gondolkodnunk. Kombinált fuvarozás is megvalósítható, gyakran a vasúttal egészítik ki.

A vasúti szállítmányozás ideális, ha a rakomány jelentős mennyiségű és nagyobb távolságról van szó. Hazánkban belföldön annyira nem alkalmazzák, de a külföldre történő szállítás során sokan ezt választják. Előnye, hogy rendkívül költséghatékony megoldás, környezetbarát és még biztonság szempontjából is megbízható. A vasúti szállítás viszont önmagában nem elegendő, hiszen az árut szükséges eljuttatni egy raktárba, ezért szinte mindig közúti szállítással zárul.

A légi szállítás a legdrágább az összes közül, viszont egyben a leggyorsabb is. A világ bármely pontjára rövid idő alatt el lehet juttatni a rakományt, tehát, ha a dolgoknak sürgősen célba kell érniük, érdemes a repülővel való szállítást választani.

A tengeri szállítás mellett az esetek többségében akkor döntenek, amikor nem számít az idő, ugyanis ez a leglassúbb szállítmányozás. Ebből adódik, hogy nem is olyan drága, ráadásul meglehetősen bőséges rakomány elfér a teherhajó fedélzetén, akár több ezer konténer mozgatására is képes.

Kategóriák
Szolgálatás

A szállítmányozás jelentősége

Az áruk szállítása összetett feladat, alapos tervezést igényel, változó, hogy pontosan mikor érnek célba, mert az idő függ attól is, hogy a cégek vagy magánszemélyek melyik szállítási formát választják. Napjainkban már pár nap is elegendő ahhoz, hogy megkapjunk valamit a világ másik pontjáról, nem szükséges heteket várni, mint régebben.

Már az ókorban is foglalkoztak a szállítmányozás megszervezésével, hiszen az igények egyre csak növekedtek, ezért meg kellett szervezni az áruk megfelelő mozgatását. Napjainkban ezeknek a folyamatoknak a lebonyolítását a speditőr cégek végzik el. Az infrastruktúra fejlődésének köszönhetően számtalan mód közül lehet válogatni, hogy az árut célba juttathassák. Drágább és olcsóbb megoldások egyaránt léteznek és van, amelyik lassabban vagy gyorsabban továbbítja az árut az adott országba, földrészre.

Milyen szállítási formák léteznek?

A legelterjedtebb szállítási forma a közúton történő fuvarozás, aminek a költségei nem magasak, tehát a vállalkozások zöme ezt meg tudja finanszírozni. Általában rövidebb távolságokra alkalmazzák, belföldre és külföldre egyaránt szállítanak így termékeket. Terjedelmesebb rakomány esetében célszerű más szállítási módot választani. A vasúti szállítmányozás szintén felkapott, költséghatékony, viszonylag gyors és a hosszabb utakra is alkalmas. A vasúti szállításhoz szinte minden esetben párosul közúti fuvar is, mivel a rakományt raktárakba kell szállítani. A tengeri szállítmányozás a leglassúbb az összes közül, de ebből adódik, hogy meg is fizethető. Amennyiben nem sürgős az árut eljuttatni a célállomásra, érdemes e mellett dönteni, ráadásul a teherhajó nagy mennyiségű rakományt elbír, ez több ezer konténert is jelenthet. A légi szállítás pedig a legdrágább és a leggyorsabb, ezt leginkább akkor alkalmazzák, ha számít az idő.

A különféle szállítmányozási lehetőségeket variálni is lehet, ezt hívják kombinált fuvarozásnak. A felsorolt szállítási módszerekről elmondható, hogy biztonság szempontjából mindegyik megbízható.