Kategóriák
Szolgálatás

Hogyan válasszak kisteherautót?

Napjainkban már számtalan típusú teherautó közül választhatunk a kisteherautó bérlés során. A végső döntésünk függ attól, hogy pontosan mire szeretnénk használni az autót és mit akarunk fuvarozni vele. Meghatározó a szállítani kívánt dolog mérete és súlya is. Éppen ezért alaposan gondoljuk át a dolgokat, elemezzük ki igényeinket, ha szükséges kérjük szakemberek segítségét.

Mire jó egy platós kisteherautó?

A platós kisteherautók kisebb távolságok megtételére ideálisak. Tökéletesen alkalmasak például tüzelő kiszállítására egy fatelepről. A platós kisteherautók jól jöhetnek egy építkezésnél is, mivel szállítani lehet velük a sódert, salakot és egyéb töltőanyagot, ráadásul, ha a hátsó részük billenős, még a lerakodás sem bonyolult. A piacokra is sokszor viszik ilyen autóval a zöldségeket, gyümölcsöket.

Mikor jó egy emelőhátfalas kisteherautó?

Ez a típusú teherautó kiváló a sérülékeny, törékeny dolgok szállítására. Könnyebbé teszi a rakodást is, ha kisebb hely áll a rendelkezésünkre. A vállalkozásokon kívül magánszemélyek is használhatják, például áruszállítás, vagy egy költözés során. Nagy rakterének köszönhető, hogy egyszerűbben lehet bele pakolni, akár még nagyobb ládákat, rekeszeket is. Az emelőhátfallal biztonságosan fel és lerakható mondjuk egy szekrény vagy bármilyen nagyobb bútor. 1500 kilogramm bruttó súlyig terhelhető az emelőhátfa.

Mikor jó egy dobozos furgon?

A dobozos kisteherautó ideális élelmiszerek szállítására, ha valamilyen eseményt szervezünk és az ételeket frissen kell tartanunk. Lagzik esetében vagy sütemények helyben történő szállítására is célszerű dobozos kisteherautót bérelni. Ez a típusú furgon állóhűtéses képességekkel is bír, ez az előny főleg nyáron nagyon jó, hiszen nem kell attól tartanunk, hogy az étel megromlik. Vannak olyan dobozos furgonok, amelyek költözéshez alkalmasak, ezek méretesebb bútorok, nem szétszedhető ágyak, hűtők mozgatására a legjobbak.

Mikor jó egy ponyvás kisteherautó?

A ponyvás teherautó legnagyobb pozitívuma, hogy a ponyva levételével minden oldalról rakodható. A ponyva nyitásának módjai teherautónként eltérhetnek egymástól. A gyorsfűzős ponyva sarkai gyorsan és könnyen felnyithatóak, a vámzáras ponyvánál pedig 3 ponyva réteg fedi egymást. A ponyvás teherautók nagy segítséget jelentenek a költözés során.

Kategóriák
Szolgálatás

Szállítási problémák Kína és Európa között a koronavírus miatt

A 2019-2020-as pandémia fenekestül felforgatta a nemzetközi kereskedelmet, így alakultak ki a szállítási problémák Kína és Európa között a koronavírus miatt. A legtöbb uniós vállalkozás már több évtizede a Távol-Keletre helyezte át a gyártást az olcsó munkaerő és kedvező alapanyagárak miatt, ez azonban végzetes ellátási problémákhoz vezetett a kialakult helyzet során.

A legnagyobb problémát az okozta, hogy a világ legnépesebb országa bénult meg először, és ezzel gyakorlatilag töredékére csökkent az öreg kontinens importellátása. A gyárak túlnyomó többsége leállt, az árubehozatal pedig pillanatok alatt összeomlott.

A gondok már azelőtt jelentkeztek Európában, mielőtt a járvány fizikailag is megjelent volna. Számtalan disztribútor kénytelen volt kilistázni a húzótermékeiket a kínálatukból. Mivel a meglévő készleteik gyorsan elfogytak és nem volt utánpótlás, ezért ezek a cégek már ekkor elkezdték felállítani a vészforgatókönyvet.

A koronavírus megjelenésekor megszólaltak a vészharangok

Az Unió gazdasága még azelőtt elkezdett összeroppanni, mielőtt a Covid-19 a tagállamok állampolgárai egészségét veszélyeztette volna. Az ellátási problémáknak köszönhetően drasztikusan csökkent a kereskedelem, valamint megnövekedett a szállítási idő. Ebbe a környezetbe tört be a fertőzés, amely évszázadok óta nem látott kihívások elé állította az országokat.

Az igazán nagy érvágást azonban az jelentette, hogy Kína mire stabilizálta a gyártókapacitását az első negyedév végére, addigra Európában a koronavírus szinte teljesen leállította a gazdaságot. A kínálati oldal ugyan helyreállt áprilisban, de a kereslet nagymértékben visszaesett. Ennek egyik fő oka a tömeges elbocsátások, hirtelen megnövekedett munkanélküliség és az uniós polgárok fogyasztási szokásainak a megváltozása.

A másik oldalon a szállítmányozással foglalkozó cégek kálváriája okozta a feszültséget. A kormányzati korlátozások miatt az e-kereskedelem hirtelen fellendülése mellett komoly kapacitáshiány lépett fel a körükben, ezért még jobban kitolódott a teljesítések határideje. Ahogy haladunk előre az időben a fuvarozók elkezdték feltölteni az emberállományt, azonban az biztosan kijelenthető, hogy az egészséges és korábban megszokott szállítási normák visszaálltáig még várhatóan több hónapot is várnunk kell.

Kategóriák
Szolgálatás

Milyen fajtái vannak a szállítmányozásnak?

A vállalkozások gördülékeny működéséhez hozzá tartozik, hogy a szállítmányozás is jól meg legyen szervezve. Már réges régen is külön foglalkoztak a szállítmányozás megszervezésével, hogy az áruk a lehető legegyszerűbb módon jussanak el A-ból B-be. Napjainkban is ez az elsődleges szempont, a speditőr cégek gondoskodnak róla, hogy a szállítmány minél gyorsabban, biztonságosan és a legköltséghatékonyabb módon juthasson célba. A technológia fejlődésének köszönhetően ma már nem szükséges heteket várni, hogy az áru eljusson egy másik földrészre, pár nap is elegendő hozzá.

Milyen szállítási módok közül lehet választani?

A közúti szállítmányozás a legelterjedtebb a szállítási módok közül. Amennyiben rövid távot kell megtennie a fuvarozónak, valóban célszerű ezt a megoldást választania, persze, ha ezt a rakomány mérete és mennyisége is lehetővé teszi. Egy konténer szállítása még megoldható a közúton, ellenkező esetben más típusú szállítási módban kell gondolkodnunk. Kombinált fuvarozás is megvalósítható, gyakran a vasúttal egészítik ki.

A vasúti szállítmányozás ideális, ha a rakomány jelentős mennyiségű és nagyobb távolságról van szó. Hazánkban belföldön annyira nem alkalmazzák, de a külföldre történő szállítás során sokan ezt választják. Előnye, hogy rendkívül költséghatékony megoldás, környezetbarát és még biztonság szempontjából is megbízható. A vasúti szállítás viszont önmagában nem elegendő, hiszen az árut szükséges eljuttatni egy raktárba, ezért szinte mindig közúti szállítással zárul.

A légi szállítás a legdrágább az összes közül, viszont egyben a leggyorsabb is. A világ bármely pontjára rövid idő alatt el lehet juttatni a rakományt, tehát, ha a dolgoknak sürgősen célba kell érniük, érdemes a repülővel való szállítást választani.

A tengeri szállítás mellett az esetek többségében akkor döntenek, amikor nem számít az idő, ugyanis ez a leglassúbb szállítmányozás. Ebből adódik, hogy nem is olyan drága, ráadásul meglehetősen bőséges rakomány elfér a teherhajó fedélzetén, akár több ezer konténer mozgatására is képes.

Kategóriák
Szolgálatás

A szállítmányozás jelentősége

Az áruk szállítása összetett feladat, alapos tervezést igényel, változó, hogy pontosan mikor érnek célba, mert az idő függ attól is, hogy a cégek vagy magánszemélyek melyik szállítási formát választják. Napjainkban már pár nap is elegendő ahhoz, hogy megkapjunk valamit a világ másik pontjáról, nem szükséges heteket várni, mint régebben.

Már az ókorban is foglalkoztak a szállítmányozás megszervezésével, hiszen az igények egyre csak növekedtek, ezért meg kellett szervezni az áruk megfelelő mozgatását. Napjainkban ezeknek a folyamatoknak a lebonyolítását a speditőr cégek végzik el. Az infrastruktúra fejlődésének köszönhetően számtalan mód közül lehet válogatni, hogy az árut célba juttathassák. Drágább és olcsóbb megoldások egyaránt léteznek és van, amelyik lassabban vagy gyorsabban továbbítja az árut az adott országba, földrészre.

Milyen szállítási formák léteznek?

A legelterjedtebb szállítási forma a közúton történő fuvarozás, aminek a költségei nem magasak, tehát a vállalkozások zöme ezt meg tudja finanszírozni. Általában rövidebb távolságokra alkalmazzák, belföldre és külföldre egyaránt szállítanak így termékeket. Terjedelmesebb rakomány esetében célszerű más szállítási módot választani. A vasúti szállítmányozás szintén felkapott, költséghatékony, viszonylag gyors és a hosszabb utakra is alkalmas. A vasúti szállításhoz szinte minden esetben párosul közúti fuvar is, mivel a rakományt raktárakba kell szállítani. A tengeri szállítmányozás a leglassúbb az összes közül, de ebből adódik, hogy meg is fizethető. Amennyiben nem sürgős az árut eljuttatni a célállomásra, érdemes e mellett dönteni, ráadásul a teherhajó nagy mennyiségű rakományt elbír, ez több ezer konténert is jelenthet. A légi szállítás pedig a legdrágább és a leggyorsabb, ezt leginkább akkor alkalmazzák, ha számít az idő.

A különféle szállítmányozási lehetőségeket variálni is lehet, ezt hívják kombinált fuvarozásnak. A felsorolt szállítási módszerekről elmondható, hogy biztonság szempontjából mindegyik megbízható.

Kategóriák
Szolgálatás

Milyen munkákat végezhetek diákként Budapesten?

A diákmunka kiváló lehetőségeket kínál minden olyan diáknak, akik az iskola mellett szeretnének pénzt keresni. Sokan például nem tudják máshogy megfinanszírozni a lakhatásukat csak, ha dolgoznak, vagy kizárólag így képesek kifizetni a szükséges tandíjat. Van, aki azért vállal munkát, mert zsebpénzt akar gyűjteni vagy pedig szakmai tapasztalatot kíván szerezni. Mindenesetre több szempontból is remek lehetőségeket kínál ez a fajta munkavégzés, hiszen felelősségre és a határidők betartására is megtanítja a diákokat, ráadásul rengeteg tudást szívhatnak magukba.

Milyen diákmunkát vállaljunk?

Sokakban felmerül a kérdés, hogy melyik pozíció, terület lehet a legideálisabb, ami jól is fizet. Diákmunkát kizárólag hallgatói jogviszonnyal rendelkezők végezhetnek a 25 év alattiak. Az iskolaszövetkezetek számtalan lehetőséget kínálnak, tehát bőven van miből válogatniuk az érdeklődőknek. Sőt még az ügyintézésben, toborzásban és a munkába állás folyamatában is segítenek. A munka megkezdését követően folyamatosan közvetítői szerepet játszanak a cég és a munkavállaló között, hogy a folyamatok gördülékenyen menjenek végbe.

Érdemes mindenkinek olyan területen elhelyezkednie, ami a szakmájába vág, mivel így a későbbiekben sem lesz probléma, amikor ténylegesen munkába áll az illető. Akik szakácsnak, pincérnek tanulnak mehetnek étterembe, gyorsétterembe dolgozni, akik értékesítéssel szeretnének foglalkozni elhelyezkedhetnek telefonos operátorként mondjuk egy call centerben. Irodaházak, vállalatok pedig szívesen fogadják azokat a hallgatókat, akik szellemi munkát akarnak végezni az iskola befejeztével, illetve adminisztrációval fognak foglalkozni.

Kategóriák
Szolgálatás

Milyen feltételekkel és hány éves kortól végezhetek Budapesten diákmunkát?

A diákmunka kiváló abból a szempontból, hogy a diákok megtapasztalják a munkával járó nehézségeket és tapasztalatokat szerezzenek, hogy a jövőben könnyebb legyen a feladatuk, amikor ténylegesen munkába állnak. Sokan így képesek kifizetni a lakhatásukat vagy a tandíjat, de sokan azért vállalnak munkát az iskola mellett, hogy zsebpénzhez jussanak, esetleg gyakorlatra tegyenek szert. A szövetkezetek mindenben segítik a diákokat, hogy a tanulásra és természetesen a szórakozásra is maradjon idejük. A beosztást mindenkinek úgy alakítják ki, hogy az megfelelő legyen.

Milyen feltételek szükségesek a diákmunkához?

Ahhoz, hogy belépjünk egy diákszövetkezetbe elengedhetetlen a nappali aktív hallgatói jogviszony megléte. A levelezői jogviszony sajnos nem elfogadott. 16 éves kortól lehet vállalni diákmunkát, 15 évesen pedig a nyári szünetben lehetséges dolgozni. A regisztrációhoz néhány dokumentumra is szükség lesz, többek között személyi igazolványra, diákigazolványra, adó- és TAJ kártyára, valamint lakcímkártyára. A szülőknek írásban nyilatkozniuk kell arról, hogy hozzájárulnak ahhoz, hogy a gyermekeik dolgozhassanak. És végül, ami talán a legfontosabb feltétel, az a pozitív hozzáállás.

A diákmunka ideje alatt nem csak rengeteg tapasztalatot és tudást szerezhetünk, hanem új barátokra is rátalálhatunk. Az iskolaszövetkezeteken keresztül elvégzett munka adózás szempontjából is sokkal kedvezőbb. Olyan pozíciót érdemes elvállalnunk, ami azzal kapcsolatos, amit tanulunk, hogy megkönnyítsük a jövőben a dolgunkat. Mehetünk akár irodába, vagy gyorsétterembe, de a legfelkapottabbak között szerepel még az árufeltöltés, bolti eladó, vendéglátás és a csomagolás is.

Kategóriák
Szolgálatás

Diákmunka a saját szakterületeden Budapesten!

Milyen lehetőségeid vannak a saját szakterületeden elhelyezkedni diákként?

Diákmunka a saját szakterületeden Budapesten! Milyen lehetőségeid vannak a saját szakterületeden elhelyezkedni diákként?

A diákmunkák kiváló alkalmat biztosítanak tanulói jogviszonyod mellett arra, hogy ne csak pénzt keress az iskola, vagy egyetem mellett, de releváns szakmai tapasztalatra is szert tegyél. Sokkal könnyebben fogsz teljes állást találni azután, hogy az önéletrajzodba fel tudod tüntetni a korábbi munkahelyed. Ráadásul sokszor lehetőséged van rugalmas munkaidőben dolgozni, így össze tudod hangolni a tanulmányaidat a munkáddal.

Van még egy óriási előnye annak, ha a saját szakterületeden kezdesz el dolgozni diákként, mégpedig az, hogy élesben kipróbálhatod magad a különböző pozíciókban. Betekintést nyerhetsz akár több cég működésébe, így el tudod dönteni, hogy pontosan mi is érdekel téged. Javasoljuk továbbá, hogy ismerkedj meg minél több emberrel, akik segítségedre lehetnek a későbbi karriered során az előrejutásban, vagy a munkakeresésben egyaránt.

Valódi munka vár rád a saját szakterületeden, Budapesten, vagy csak a kávéfőzés?

Szerencsére ma már a diákmunkát kínáló cégek többsége ráébredt arra, hogy a diákmunkaerőre mint valós munkavállalókra tekintsenek. Ezért ma már egy irodai pozíció nem csak a kávéfőzésről és a végtelen számú papírhegyek fénymásolásáról szól, ahogy a könnyű fizikai munka esetén sem traktorkerekeket kell pakolni. A cégek igazodnak a tanulók elvárásaihoz, amiben mi is maximális segítséget tudunk nyújtani.

Mindenképpen azt javasoljuk tehát, hogy próbálj meg a saját szakterületeden diákmunkát vállalni Budapesten. Erre rengeteg lehetőséged van, legyen szó bármilyen szakmáról is, amelyet most tanulsz. Próbálj ki több vállalkozást, több pozíciót, és találd meg azt az utat, amiben jól érzed magad.