Kategóriák
Otthon

Hogyan óvjuk meg otthonunkat a penésztől?

A penészt a gombák közé soroljuk, gyakorlatilag olyan életformáról van szó, ami maga körül lebontja a szerves anyagokat. A penésznek különféle formái léteznek, amelyek szinte bárhol képesek felütni a fejüket, legyen szó egy romlott paradicsomról vagy egy sérült, nedves falszakaszról. A leginkább ismert penészfajta a feketepenész, ami azon kívül, hogy látványra csúnya, még egészségtelen is. A penész ellen ma már számos megoldás létezik, de sajnos ezek között akadnak kevésbé bevált módszerek is vagy csupán olyanok, amelyek időszakosan szüntetik meg a problémát.

Nézzük hát, hogy pontosan milyen problémákat okozhat a penész?

A penészgombák úgynevezett mikotoxinokat bocsájtanak ki, melyek asztma és allergia jellegű penészmérgezést válthatnak ki, főleg akkor, ha valaki még érzékeny is rá. A kórokozó azért is tekinthető veszélyesnek, mert hosszú ideig képes rejtve maradni, főleg akkor, ha eldugott helyen alakul ki a folyamat, ilyen lehet, amikor mondjuk bútorok mögött üti fel a fejét.

A penész ezen kívül még számos légúti panaszt válthat ki, akár orrfolyást, orrdugulást, köhögést, sípoló légzést és torokfájást is előidézhet. Továbbá, irritációt okozhat a nyálkahártyán, a bőr felületén és a szemben is. Súlyosabb esetben a penész még koncentrációs zavarokat is kiválthat.

Két fő tényezőtől függ, hogy mennyire penészedik otthonunk, az egyik, hogy milyen a helyiség páratartalma, a másik pedig a falak hőmérséklete. A penész tehát kedveli a hűvös, nyirkos területeket, ezért is van az, hogy a legtöbben a fürdőszobában találkoznak a jelenséggel.

Miként védekezhetünk a penész ellen?

Számos módja van a penész eltüntetésének, de nagy hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre. Először derítsük ki, hogy mi a penészedés forrása, elképzelhető, hogy az épületnek vannak olyan tulajdonságai, amelyek kedveztek a penésznek, például nem jó szigeteléssel látták el, de emberi hiba is lehet az okozó. Számos helyzetben célszerű szakember segítségét is kérni, aki épületdiagnosztika útján tárja fel a problémát.

Azokban a helyiségekben, amelyek nem szellőznek kellően, elengedhetetlen a szagelszívó vagy párátlanító berendezés, más különben a párával megtelt levegő nem tud távozni. A penész megjelenése ellen kiváló módszer, ha rendszeresen szellőztetünk, így megszüntethetjük a lakásban a páratartalmat. Hétköznapi szokásainkra sem árt figyelmet szentelnünk, amennyiben az időjárás engedi zuhanyozzunk nyitott ablakoknál, a nedves ruhákat pedig igyekezzünk a teraszon vagy erkélyen kiteregetni. Takarítások alkalmával ne mossunk fel bő vízzel és főzés közben ügyeljünk a kipárolgásra.

Penész ellen vegyszerrel és vegyszermentesen egyaránt védekezhetünk, az egész függ attól is, hogy milyen mértékű a probléma. Az ecet remek csíraölő hatással bír, de jellemzően csak a felszíni penész eltávolítására alkalmas, így a probléma újra felüti majd a fejét. A só oldat használata is népszerű védekezési eljárás, ez főleg megelőzés szempontjából ideális. A hypo is tökéletesen alkalmas a felületek takarítására, ráadásul olcsón beszerezhető és hozzájutni sem nehéz.

Kategóriák
Otthon

Miért érdemes leszigetelni az otthonunkat?

Azzal már mindenki tisztában van, hogy a fűtés akkor válik gazdaságossá, ha a hőszigetelés ideális. Ezen kívül más egyéb előnyei is vannak a szigetelésnek, amelyekkel sokan nincsenek tisztában, pedig számos szempontból meghatározóak.

Nézzük hát, hogy melyek ezek…

A hőszigetelés által nő az ingatlan értéke, sokszor még annál is drágábban el lehet adni, mint amennyibe az egész szigetelés került. A szigetelés eltarthat egy pár hétig és adódhatnak kellemetlenségek is, de mindenképp kifizetődő megoldás, ami más egyéb előnyökkel is jár, természetesen csak akkor, ha a kivitelezés megfelelően történik.

A fűtési költségek csökkentésén kívül, a klimatizálással kapcsolatos anyagiakon is érezhetőek lesznek a változások, sőt, az sem biztos, hogy szükség lesz a klímára, hiszen a jó szigetelés meggátolja a helyiségek felmelegedését és bent tartja az ideális hőmérsékletet. Egy klíma üzemeltetése tehát nem olcsó mulatság, akár 20-30 ezer forintba is kerülhet havonta, egy 120 négyzetméteres ház tekintetében.

A szigetelés a házat is nagyban megszépítheti, a jól megválasztott színek meglehetősen különlegessé és vonzóvá tehetik az ingatlant, éppen ezért a munkafolyamatok megkezdése előtt okvetlen tájékozódjunk a lehetőségekről, amelyekből számos típusú létezik.

A hőszigetelés csökkenti a lakásban a hőingadozást, így kisebb eséllyel mozog majd a szerkezet, ezáltal nő az épület élettartama és ez a könnyűszerkezetes házak szigeteléséről is elmondható.

A nem hőszigetelt házak falai jellemzően hidegek, régen falvédők segítségével védekeztek ez ellen, ami ugyan jobbá tette a komfortérzetet, de a fűtési költségeken sajnos nem javított.

Sokan tartanak attól, hogy a hőszigetelés penészedést okoz, de szerencsére ez egyáltalán nem igaz, sőt, inkább hozzájárul a megszüntetéséhez. Amennyiben mégis a hőszigetelés után jelenik meg penész, az azt jelenti, hogy nem jól történt a kivitelezés.

A hőszigetelés örömet jelent a családtagoknak, hiszen sokkal jobb érzés betérni egy szép és kellemes hőmérsékletű házba, mint egy hideg vagy túl meleg ingatlanba, így a közérzetünk is jobbá válik.

Kategóriák
Otthon

A könnyűszerkezetes ház előnyei és hátrányai

A könnyűszerkezetes házakról nagyon megoszlanak a vélemények, akik téglaházakat építenek, azok jellemzően le akarják beszélni róla az embert, akik pedig a könnyűszerkezetes mellett döntenek, többnyire jó véleménnyel vannak az ingatlanról.

Hazánkban először 15 évvel ezelőtt kezdtek el megjelenni a könnyűszerkezetes házak, amelyek még kis- és nagy paneles technológiával készültek. A 2000-es években még mondhatni eléggé ismeretlen volt a technológia, éppen ezért szélsőséges megítéléssel voltak róla, gyakorlatilag két táborra osztódott az ország, voltak, akik hittek a házakban, annak ellenére, hogy az a hír terjedt, hogy gyorsan és olcsón megépülnek, viszont a másik tábor úgy vélte, hogy ezek a házak nem biztonságosak és egy idő után össze fognak dőlni.

Nézzük hát a könnyűszerkezetes házak előnyeit…

A technológia lehetővé teszi, hogy lényegesen gyorsabb tempóban épüljenek, mint a hagyományos ingatlanok, ráadásul valamivel olcsóbban meg is vásárolhatóak. Az acélszerkezet gyártással készített házak megjelenése is lehet meglehetősen modern, külső ránézésre senki se mondaná meg, hogy nem hagyományos ház előtt áll. A könnyűszerkezetes házak mára már bizonyították értékállóságukat.

Milyen hátrányai vannak a könnyűszerkezetes házaknak?

Nem titok, hogy a könnyűszerkezetes házaknak hátrányaik is vannak, amelyek inkább nevezhetőek kompromisszumnak. Ezeknek a típusú házaknak más a hőtároló képességük, a felmelegedésük könnyebben megy végbe, ugyanakkor gyorsabban is hűlnek le, mint a téglaházak. Ez nyáron kifejezetten előnyös, mivel elég egy gyors szellőztetés ahhoz, hogy a hőmérséklet több fokot csökkenjen. A megfelelő szigeteléssel pedig elérhetjük, hogy télen a meleg ne szökjön ki gyorsan, ha kikapcsoljuk a fűtést.

A könnyűszerkezetes házak tekintetében hátrányként szokták emlegetni, hogy a falak konganak, ha például nekimegyünk. Ez szerencsére nem arra utal, hogy kárt tettünk a szerkezetben, viszont, ha emeletes házról beszélünk, akkor kelleni fog egy lépésálló zajszigetelés.

A könnyűszerkezetes házakba jobban beszűrődnek a külső zajok, tehát a hangszigetelésük nincs olyan jó, mint a kőházaké, de természetesen nem is nagyon zavaró.

Kategóriák
Otthon

Hogyan készüljünk a karácsonyi ünnepekre?

Igaz, hogy még több, mint egy hónapunk van karácsonyig, de a készülődést időben célszerű elkezdeni, nehogy kapkodás legyen az egésznek a vége. Ha nem kezdjük el korábban az ünnepre való felkészülést, könnyen kerülhetünk stresszes helyzetbe és az egész kapkodásba fog átmenni, amitől idegesek leszünk. Amennyiben a tervek szerint haladunk, megteremthetjük a tökéletes békét és nyugalmat.

Sokan minden évben megfogadják, hogy a következő karácsonyra már mindent időben fognak elvégezni, de sajnos mégsem így alakul. Az első és legfontosabb, hogy készítsünk alapos tervet, ezáltal elkerülhetjük a kellemetlen helyzeteket. A tervet legkésőbb november utolsó hetében javasolt megcsinálni.

Mindent írjunk le, ami a karácsonnyal vagy a szilveszterrel kapcsolatosan eszünkbe jut, gondolunk itt a dekorációra, ajándékokra, vendéglistára, ételekre. A karácsonyi dekoráció fontos eleme az égősor, okvetlen ellenőrizzük, hogy a meglévők világítanak-e, ha nem, akkor ezt is időben javasolt beszerezni. Az ünnepek előtti takarítást is ajánlott alaposan átgondolni, a lényeg, hogy ne akarjunk mindent egyszerre elvégezni. A karácsonyfa beszerzését se hagyjuk az utolsó pillanatra, számos olyan esetről hallottunk már, hogy megfeledkeztek róla és az utolsó pillanatban szaladtak megvenni.

A lista megírását követően nincs más dolgunk, mint sorba rendezni a teendőket és mindent akkor elintézni, amikor terveztük. Azt is tartsuk szem előtt, hogy az alapanyagok, készletek a hónap végére kifogyhatnak az üzletekből, tehát ezt sem érdemes halogatni.

Kategóriák
Otthon

Karácsonyi díszítések egyszerűen, gyorsan és olcsón

Az ünnepekkel járó költségek rengeteg pénzt, időt és energiát emésztenek fel. A díszítés viszont olyan része az ünnepi forgatagnak, ahol jelentős összegeket spórolhatunk, sokan ebbe bele sem gondolnak, de mindehhez szükség lesz némi kreativitásra.

A megszáradt gallyaktól sem kell feltétlen megszabadulnunk, hiszen csodás asztali díszek készíthetőek belőlük. Lehetőleg gyűjtsük őket egy helyre és, ha meg van a kívánt mennyiség, akkor lefújhatjuk a felületüket arany, ezüst vagy fehér színűre. A lakás bármely pontján alakíthatunk ki ezekből mini erdőt, az egészet tobozokkal is kiegészíthetjük, így még látványosabbá tehetjük. Figurákat, kisebb állatkákat is rakhatunk a díszítésünkbe, ezzel még a gyermekeknek is kedvezünk.

Az ajtófélfára, esetleg a kandalló felé is kerülhet díszítés, elegendő hozzá csupán mondjuk némi üveggyöngy, filc, ragasztó, esetleg textilfilc. Ezen eszközök segítségével meglehetősen különleges dolgokat alkothatunk, melyekkel nagyban feldobhatjuk az ajtófélfát vagy a kandallót.

További egyszerű, ugyanakkor nagyszerű ötletek…

A díszpárnákat, ha átkötjük vastagabb szalagokkal, akkor úgy fognak kinézni, mint az ajándékdobozok, így a nappali teljes mértékben ünnepi hangulatban fog tündökölni.

A karácsonyfát is dekorálhatjuk különleges módon, a legtöbb háztartásban LED-es égősor is van a fán, amit gömbdíszekkel is kiegészítenek, ezeket táblafestékkel is lefesthetjük, de csillámporba is megforgathatunk egy pár darabot, csak előtte ne felejtsük el ragasztóval bekenni a felszínüket.

Az ünnepélyes, meghitt összhatás tehát számos módon elérhető, valójában a fantáziánkra van bízva az egész.

Kategóriák
Műszaki Otthon

Miért vegyünk LED-es égősort?

Napjainkban még mindig sokan díszítik a fenyőfát hagyományos izzósorral, pedig a Led égősor lényegesen jobbnak bizonyul. A hagyományos típusúak tekintetében gyakran megeshet, hogy kiég egy égő és így az egész izzósor kialszik, ráadásul nem kevés időbe telik mire átnézzük az összes foglalatot, hogy megtaláljuk a bűnöst. Szerencsére ma már rendelkezésre állnak led izzósorok is, amelyeknek rengeteg előnyük van és számos bosszankodástól kímélnek meg.

Milyen érvek szólnak a LED égősor mellett?

Az ünnepi időszakban többször megesik, hogy sűrűn bedugjuk és kihúzzuk a karácsonyfán az izzókat, A LED-nek pedig ezzel szerencsére nem ártunk. A LED nagyjából 15 000 kapcsolást is kibír, tehát a hosszú élettartam is adott. Egy LED izzósor ezáltal több éven át tud működni, így nem csak egy karácsony alkalmával használhatjuk az adott fényfüzért.

A LED lényegesen energiatakarékosabb, körülbelül 85%-kal kevesebbet használ fel, mint a hagyományos izzó. Mindez sokat számít főleg karácsonykor, amikor sűrűn kapcsoljuk fel a karácsonyfán a világítást. Az izzó feladata, hogy jól bírja a terhelést, de szerencsére a LED képes erre, arról nem beszélve, hogy a végpontjai sem hevülnek fel. Biztonság szempontjából is kiváló a LED, még az éjszaka folyamán is nyugodtan maradhat bekapcsolt állapotban, amíg alszunk.

LED égősort rengeteg színárnyalatban is beszerezhetünk, választhatunk több színű változatokat vagy melegebb, esetleg fehérebb árnyalatokat. Ma már az ipari területeken is előszeretettel alkalmaznak LED-et, hiszen sokkal többet spórolhatnak, éppen ezért a vállalatok igyekeznek a LED csarnokvilágító gyártásban évről-évre fejlődni és újítani.

Kategóriák
Otthon Technológia

Mire van szükség a hatékony home office munkához?

A pandémia sok cég működésében kényszerített ki változást, a zsúfolt irodai munkavégzés lehetetlenné vált a fertőzési kockázatok miatt. Szerencsére a 21. századi technológia olyan lehetőségeket teremtett, amelyekkel nem korlátozódott le a munkavégzés az irodára, hanem a világ bármely szegletéből lényegében zökkenőmentesen el lehet látni a feladatainkat.

Tipikus Home Office helyzet

Nincs szükség másra, mint egy számítógépre és internetkapcsolatra. Vagy mégis? Ezekre az irodai kiegészítőkre nemsokára kitérünk. A home office, az interneten keresztül történő munkavégzés más köntösbe öltözteti a folyamatokat, másképp reagál a szervezetünk az online megbeszéléseken, mint amikor tényleg bent ülünk rajtuk. Több kommunikáció zajlik írásban, vagy telefonon, ahol pedig elveszítjük a metakommunikáció képességét, az arcunk mimikai játékát, vagy egy email esetében a hangsúlyt, tónust.

Mégis úgy tűnik, hogy sok helyen ez a módszer nem csak, hogy szükségállapot idején, de a későbbi, normál munkarend esetén is jól beválik. És hogy mire lesz szükségünk az otthonunkban home officekor is? Nyomtatóra és fénymásoló papírra. Még nem mindenhol lehet elektronikusan elintézni az ügyeinket, és ilyenkor fontos, hogy a kinyomtatott anyag idejében eljusson a címzetthez. Ennek első állomása pedig a nyomtatás. Fekete-fehér és színes nyomtatásra alkalmas papírra egyaránt szükségünk lehet, gondoskodjunk róla, hogy legyen kéznél. Időnként ellenőrizzük a toner vagy festékpatron festék szintjét, nehogy akkor fogyjon ki, amikor fontos hivatalos dokumentumokat kellene kinyomtatni határidőre.

És természetesen nem maradhatnak el azok a dolgok sem, amelyek az íráshoz, iratrendezéshet kellenek, sokszor a hagyományos irodaszerek jobban használhatóak, mint az elektronikus alternatíváik, gondoljunk csak egy határidőnaplóra, amin akkor is ott piroslink a határidő, amikor a számítógép éppen az operációs rendszerét frissíti.

Népszerű nyomtató márkák:

  • Canon nyomtatók
  • Xerox nyomtatók
  • HP nyomtatók
  • Epson nyomtatók

Népszerű fénymásoló papír márkák

  • HP fénymásoló papír
  • Victoria fénymásoló papír
  • Xerox fénymásoló papír
  • Zoom fénymásoló papír
Kategóriák
Otthon

Internetes bútoráruházak

Mitől jó egy bútor webáruház? Milyen szolgáltatásokat keresnek a felhasználók? A koronavírus kezdete óta az online vásárlás egyre fontosabbá válik. Számos kereskedő cég megpróbált átállni a webes értékesítésre, de nem mindenkinek sikerült egyformán. Több száz eladó van, ennek eredményeként szó szerint több ezer ajánlat található az interneten. A bútor webáruházak sikere elsősorban a minőségi kínálatban, a fogyasztó számára elfogadható ár/érték arányban, a szállítási költségek mértékében és annak gyorsaságában érhető tetten. Íme három figyelemre méltó e-shop.

Marcomobili

Nagyon jól alkalmazzák a storytelling módszerét, hiszen egyrészt részletesen leírják, hogy honnan indult a bútorboltjuk, hol tartanak most. Emellett több olyan történetet is megosztanak, amelyek részletesen kifejtik, hogy bizonyos ismert személyek – például Hódi Pamela – hogyan rendezte be otthonát, milyen bútorokat választott. A weboldaluk nagyon szép, átlátható, letisztult.

Mobilan-konyhabútor

Kicsit kilóg a sorból ez a weboldal, hiszen kifejezetten konyhabútorokra szakosodott a cég. Ingyenes tervezést és helyszíni felmérést biztosítanak, és többféle garanciát is adnak a termékeikre, munkájukra. Külön említésre méltó, hogy sokféle referenciát mutatnak az oldalon, ami kiváló inspirációs forrásként szolgál a fogyasztók számára, illetve tükrözi, hogy a vállalat milyen munkákat oldott meg az elmúlt időszakban.

Domeamobili

A kifejezetten olasz bútorokra szakosodott oldal nem a letisztultságával és a jól felépített felhasználói élményével érdemel szót, hanem azért, mert egy olyan réteg piacra céloznak, amelyre van kellő kereslet és alacsony a kínálati verseny. Klasszikus webáruházat nem is működtetnek, azonban lehetőség van a főbb kollekciókat nagy méretben megtekinteni, de vásárlásra csak személyesen lehet sort keríteni.

Kategóriák
Otthon

Online bútoráruházak

Az online térben is működő bútoráruházak napjainkban egyre keresettebbek. A látogatottságuk a járványhelyzet okozta bezárások ideje alatt még jobban megnövekedett. Ezt a kereskedők is észrevették, így fejlesztették kínálatukat. Ma már számos bútor webáruház áll a vásárlók rendelkezésére, amelyekből nem egyszerű kiválasztani a legmegfelelőbb darabokat. Most bemutatunk néhány webáruházat és azok weboldalának jellemzőit.

Igényesre szabva: Bluehome

A Bluehome választékában elsősorban azok találják meg a számításukat, akik nem a tucat bútort keresik otthonukban. Nem meglepő, hogy ez a kínálatuk árán is meglátszódik, azonban abban biztosak lehetünk, hogy nem mindennapi enterőir elemekkel gazdagíthatjuk környezetünket. Lehetőségünk van továbbá egyedi méretben és prémium kategóriás szövettel ellátott darabokat is rendelni, ami még különlegesebbé teszi a kért árut.

Pénztárcabarát, kreatív megoldások az Outletbútor-tól

Ha az egyediségtől kicsit eltekintünk, akkor az Outletbútor webáruház kiváló választás. Kedvező árfekvésű berendezési tárgyakon túl számtalan olyan apró meglepetéssel szolgálnak, amelyek igazán különlegessé teszik az új bútor vásárlás élményét. A rendelések mellé meglepetés ajándékot adnak, és a kiszállítás időpontját jól behatárolható időpontra egyeztetik a vásárlóval, köszönhetően annak, hogy saját autóflottával szállítanak. Ráadásul amennyiben a vásárolt darab nem tetszik a megrendelőnek, úgy a terméket 15 napon belül visszaveszik.

Válogassunk nagy területen: Jasin

A Jasin áruház weboldalából kiderül, hogy egyedi raktárkészlettel rendelkeznek és Dabason, több mint 2500 négyzetméter területen várják vásárlóikat. A helyszínen a bútorok összeállítására is van lehetőség, mindezt kedvezményes áron lehet igénybe venni. A weboldalon szépen kategóriákra van bontva, hogy mit kínálnak a különféle helyiségekbe, például a nappaliba vagy a hálószobába. Az akciós termékek is külön fel vannak tüntetve, valamint a raktárkészlet is megtekinthető. A személyes és az online vásárlásra egyaránt lehetőséget biztosítanak és többféle fizetési módot tesznek lehetővé.

Kategóriák
Otthon

Bútoráruházak az interneten I.

Az online bútoráruházak szerepe az elmúlt évek során drasztikus növekedést mutatott, különösen a koronavírus okozta bezárások idején, amikor nem volt lehetőségünk személyesen bútort választani. Erre a kereskedő cégek is gyorsan rádöbbentek, így gyorsan fejlődött a webes kínálat ezen a téren is. Egyáltalán nem egyszerű azonban ilyen formában bővíteni, vagy frissíteni az otthon enteriőrjét, ugyanis a verseny hatalmas, a kínálat pedig szinte átláthatatlan. Van azonban néhány olyan weboldal, amely sokkal jobban ráérzett arra, hogy a vásárlóknak mire van szüksége. Íme néhány olyan bútor webáruház, amely jól vette az akadályt.

„Ha bútort keres” – RS

Az RS bútor közel 30 éve a hazai bútorpiac meghatározó szereplője, és habár sok kritika érte a céget, az elmondható, hogy az online térben gyorsan alkalmazkodni tudott a közelmúlt változásaihoz. Letisztult, könnyen átlátható weboldallal rendelkezik, és olyan modern funkciókat is használ, amelyet kevesen idehaza. Látványos, a felhasználó számára könnyen emészthető formában tálalja a kategóriákat, így bárki könnyedén ráakadhat arra a bútortípusra, amelyet tényleg keres.

Enterieur

Modern német bútorok az internetről – lehetséges ez? Természetesen. Nézzük csak meg a nappali bútorokat, megnyerő stílus párosul a megfizethető árakkal. Meglepő lehet talán, nem gondolná mindenki, hogy ezek a termékek nem csupán egy generációnak szólnak, idősek és fiatalok is megtalálják számításukat, ha itt vásárolnak.

Ha választék kell: Mmbutor.hu

Habár elsőre kissé zsúfoltnak tűnik az oldal, az biztos, hogy az MM Bútoráruház Online kínálatára nem lehet panasz. Rendkívül hatalmas bútorválasztékkal rendelkeznek, ráadásul külön plusz pont, hogy a darabok bizonyos keretek között személyre szabhatóak. Azok is megtalálják itt a számításukat, akik nem szeretnek a fuvardíjért fizetni, hiszen külön kategóriát szenteltek a díjmentes szállítású bútoroknak.

Tipp: home office-hoz keres bútorokat?

A jó ár fix – Möbelix

Nem véletlen, hogy a televízióból is jól ismert szlogennel rendelkező bútoráruház szintén nagy népszerűségnek örvend. A remek árak mellett a törzsvásárló programjuk miatt is közkedvelt a vállalkozás, de az online térben a gyönyörűen befotózott bútordarabok teszik igazán szerethetővé és sikeressé. Böngészés közben megannyi enteriőr fényképpel találkozhatunk, ami egyszerre inspiráló és vonzó egyaránt.