Kategóriák
Divat Internet

Melyek a legnépszerűbb Instagram filterek?

Az Instagramon számos gyönyörű és lehengerlő képpel találkozhatunk, amelyekről sokan úgy gondolják, hogy bizonyára profi fotósok által készültek, pedig a valóság az, hogy a legtöbbet egy átlagos okostelefonnal csináltak. Az Instagramon ma már rendelkezésre állnak különféle filterek, ezek segítségével a képeket szebbé tehetjük.

Az Instagram filterek által szerkeszthetjük a fényképeket, ráadásul az egészet nem bonyolult elvégezni. Az Instagram filterek 2011-ben jelentek meg először és lehetőséget adtak arra, hogy a képeket nagy felbontással, opcionális szegéllyel vagy néhány tilt-shift effekttel lássuk el. Mára ezek már alap dolgok, viszont még akkoriban ez egy teljesen új világot jelentett a fotószerkesztési képességekkel nem rendelkező egyéneknek. A filterekkel fekete-fehér hangulatot is el lehet érni. A szűrők alkalmazásával lényegesen megváltoztathatjuk a képek kinézetét, ezzel együtt a hangulatát is.

Mit csinálhatunk bizonyos filterekkel?

Az Instagram szűrés egyszerűnek és szórakoztatónak tűnhet, ám lényeges, hogy ne essünk túlzásba. Annak érdekében, hogy a filterjáték összhangban maradjon az üzleti célokkal, elengedhetetlen betartani a következetességet. A filterek több szerkesztési lehetőséget biztosítanak, növelhetjük a telítettséget, elmosódásokat hozhatunk létre a képek területein és még sok más mindent.

Egyes filterekkel ragyogást is tehetünk a képre, mondjuk egy művészi sminkkel megspékelve, de még a szemünket, szánkat is nagyíthatjuk vagy éppen elszínezhetjük. Bizonyos Instagram filterekkel fogainkat is fehérebbé varázsolhatjuk, de még mozgó hátteret is betehetünk a képek mögé.

Kategóriák
Internet Technológia

A legelterjedtebb marketing típusok 2020-ban

A marketingnek rengeteg fajtája van, melyek mind beváltak az évtizedek, vagy akár évszázadok alatt. Ahogy fejlődik a technológia, annál jobban tolódik el az irány a digitális marketing felé, azonban számtalanszor láthatjuk, hogy a piacvezető cégek a régebbi módszereket is használják. Listánkban összeszedtük azokat a marketing eszközöket, melyek dominálták 2020-at és valószínűleg a következő évben is jó párszor fogunk találkozni velük.

Tradicionális marketing

Jellemzően a márkaépítést értjük olyan csatornákon, melyek az internet előtt is jelen voltak, úgy mint a televízió, rádió, nyomtatott sajtó, és hirdetőtáblák. Jellemzően csak a piacvezető cégek alkalmazzák még ezeket az eszközöket, mivel az áruk jóval drágább, mint a digitális marketing fajtáké.

Digitális marketing

Ebbe a marketin típusba minden olyan beleillik, mely az interneten valamilyen formában alkalmazza, azon eszközein megjelenik. Ezt a típust számos kisebb fajtára is lehet bontani, melyet meg is teszünk ebben a bejegyzésben. A digitális marketing évről-évre fejlődik és növekszik, mivel folyamatosan emelkednek a kiadások is. Jellemzően két részre szokták bontani, sokan külön szedik a keresőmarketinget és a keresőoptimalizálást.

Keresőmotor optimalizálás

Jellemzően keresőoptimalizálásnak nevezik, de a „hivatalos” megnevezése keresőmotor optimalizálás, vagy Search Engine Marketing (SEM). Lényege, hogy a vállalkozás termékei, vagy szolgáltatási megjelenjenek a különböző keresőmotorok találati listáján. Amikor a felhasználó beír egy bizonyos kifejezést, ami az adott vállalkozás valamilyen termékéhez, vagy szolgáltatáshoz kapcsolódik, akkor annak az oldalnak meg kell jelennie a találati listán. Természetesen ez csak akkor érhető el, ha ez a cég erőforrást és pénzt fektet a keresőoptimalizálásba.

Tartalommarketing

A tartalommarketing egy kiváló eszköz, hogy a felhasználókkal megismertessük a vállalkozásunkat, valamint segíthetjük a keresőrobotokat, hogy értékes információkat találjanak a szolgáltatásokról, termékekről. Definíciója szerint a tartalom előállítását, megjelenítését, többszörözését jelenti a célfelhasználók számára. A leggyakoribb tartalommarketing csatornák a szociális média felületek, és blogok.

A tartalommarketing célja, hogy segítsük a felhasználókat a vásárlási folyamatban. Elősző edukálni kell őket a leggyakoribb kérdésekről és el kell oszlatni mindenféle kétséget, mielőtt vásárlásra adnák a fejüket. Ezután ütemezni kell a folyamatos tartalmakat, hogy a lehető legjobban segítsük a felhasználókat.

Email marketing

Az email marketing azt jelenti, hogy edukáló, vagy szórakoztató tartalmakat, illetve akciós ajánlatokat küldünk a felhasználóknak, akik saját akaratukból adják meg az email címüket vállalkozásunknak. A fő célja ennek a marketing típusnak, hogy mélyítsük a felhasználó és vállalkozunk közötti kapcsolatot, ezáltal növeljük az eladás esélyét, valamint tanítsuk a felhasználókat a vállalkozásunkról.

Ezek lettek volna a leggyakoribb marketing típusok 2020-ban.

Kategóriák
Internet Technológia

Mi az a keresőmarketing?

A keresőmarketing (SEM – Search Engine Marketing) egy olyan digitális marketingstratégia, amelyet egy weboldal láthatóságának növelésére használunk a keresőmotorok találati listáján (SERP – Search Engine Page Results).

Míg maga a kifejezés egyszerre utalt mind az organikus keresési tevékenységekre, például a keresőoptimalizálására (SEO), mind a fizetettre, most már szinte kizárólag a fizetett keresési hirdetésekre utal.

Gyakran emlegetik PPC kampánynak, vagy fizetett hirdetéseknek is (PPC – Pay Perc Click).

Miért fontos a SEM?

A keresőoptimalizálás a legtöbb esetben hónapokat vesz igénybe, azonban a fizetett hirdetéseket akár egy nap alatt is el lehet indítani, így folyamatos befektetéssel pillanatok alatt lehet kampányokat létrehozni, ezzel pedig releváns vásárlókat és érdeklődőket csábítani a kívánt oldalra.

A keresőmarketing során a hirdetők csak azokra a megjelenésekre fizetnek, amelyek látogatókat eredményeznek.

Mivel a fogyasztók keresési kérdéseket keresnek azzal a szándékkal, hogy kereskedelmi jellegű információkat keressenek, kiváló lelkiállapotban vannak vásárláshoz, összehasonlítva más webhelyekkel, például a közösségi médiával, ahol a felhasználók nem kifejezetten keresnek valamit.

Jellemzően akik egy keresőmotorban keresnek bizonyos kifejezésekre, azok már valamilyen szinten elkötelezettek az mellett, hogy vásároljanak, így egy PPC kampány, vagy keresőmarketing tevékenységnél könnyedén lehet eladásokat generálni, természetesen csak a megfelelő kifejezések használatával.

A keresőmarketing pontosan a megfelelő időben éri el a fogyasztókat: amikor nyitottak az új információkra. A digitális reklám többségével ellentétben a PPC reklámozása nem betolakodó, és nem szakítja meg feladataikat.

Ahogy már írtuk, keresőmarketinggel, vagyis PPC kampányokkal, fizetett hirdetésekkel lehet  a leggyorsabban látogatókat generálni.

A keresőmotorok bonyolult algoritmusokat használnak annak biztosítására, hogy minden kereséshez a legrelevánsabb eredményeket érjék el, ideértve a helyet és az egyéb rendelkezésre álló információkat.

A fizetett keresési hirdetéseknél a szponzorált hirdetések a keresőmotor találati oldalainak tetején és oldalán jelennek meg, így nagyobb láthatóságot kapnak, mint az organikus találatok.

Tegyük fel, hogy Ön olyan ügyfél, aki egy terméket vagy szolgáltatást keres online. Elnavigál a keresőmotorba, és beírja a keresési kifejezéseket (más néven kulcsszavakat).

Az eredményoldalon (találati lista) olyan vállalati hirdetésekkel találkozik, amelyek kulcsszavai megegyeznek a keresésben szereplő kulcsszavakkal.

Ezek a hirdetések az oldal jól látható helyein jelennek meg – a többi kulcsszóval megegyező találati listával együtt. A fizetett listák relevánsak az Ön konkrét keresésekor, ezért nagyobb a valószínűsége, hogy rákattint egy ilyen fajta hirdetésre.

Most nézzük meg, hogy a SEM-kampányok hogyan működnek a marketing szempontjából.

A marketing szakértő az alábbi feladatok végzi el egy PPC kampány menedzselésekor, tervezésekor:

 • Kulcsszó kutatást végez, és kiválasztja a webhelyéhez vagy termékéhez kapcsolódó kulcsszókészletet;
 • Kiválasztja a hirdetés földrajzi helyét, ahol megjelenik (pl. Magyarország)
 • Létrehoz egy szöveges hirdetést, amelyet megjeleníthet a keresési eredmények között
 • Ajánlatot tesz arra az árra, amelyet hajlandó fizetni minden egyes kattintás után.

Sokan a fizetett hirdetéseket tartják a legjobb befektetési megtérülés eszköznek, azonban a keresőoptimalizálás olcsóbb tud lenne, természetesen csak akkor, ha jól végzik!

Magyarországon a legtöbben kétség kívül a Google Ads-ot használják fizetett hirdetésekre. Integrálva van a találati listával, így mindig megjelennek a fizetett hirdetések az organikus találati lista fölött és alatt, így mindig előnyben lesznek, magyarul nagyobb lesz az átkattintási arányuk (100 emberből többen fognak rákattintani, mint az organikus találati lista legelső helyezettjére).

A keresőmarketing régen magába foglalta a PPC-t és a SEO-t, mára már azonban csak a fizetett hirdetéseket értjük eme kifejezés alatt.

Kategóriák
Internet

SEO: megéri vele foglalkozni 2020-ban is?

Mindenki beszél róla, de vajon mindenki tisztában van-e vele, hogy mit jelent az a szó, hogy keresőoptimalizálás, angolul SEO.

A keresőoptimalizálás egyfelelől egy technikai fogalom, amelyik az internet és az azon futó keresőmotorok működési modelljéhez igazítja a weboldalakat. A másik értelmezésben pedig egy online marketinges eszköz – ezzel szokták leginkébb összekötni az emberek. Valójában a két megfogalmazás egyidejű jelenléte az igaz.

A keresőmotorok, mint amilyen a Google, a Bing, a Yahoo, vagy a Duckduckgo és a Yandex folyamatosan pásztázzák az internetet és gyűjtik a weboldalakon található információkat. Mindegyiknek van egy publikus felülete, amin keresztül lehetőségeet biztosítanak az embereknek (és programoknak), hogy a begyűjtött adatok között kereshessenek. A cél az, hogy a megadott (begépelt, vagy hangvezérelt) keresési kifejezésekre választ adó tartalamakat mutassanak a felhasználóknak. Például ha valaki rákeres arra a szóra, hogy meta leírás, akkor olyan találatokat kapjon, ahol leírják, hogy mit jelent ez a fogalom, mire való stb.

Célok elérése online marketinggel

A keresőoptimalizálás az a folyamat, amikor a weboldalt felkészítik arra, hogy a robotok könnyen elolvashassa ami rajta van, és olyan tartalmakat helyeznek el rajta, ami jól megválaszolja azokat a kérdéseket, amit a weboldal potenciális látogatói feltehetnek. Ezt lehet teljesen tudatosan csinálni és folyamatosan fejleszteni a weboldalt, azzal a céllal, hogy minél több látogatót vonzzunk be – ez a keresőoptimalizálás szolgáltatás, amit marketinges kontextusban szoktak emlegetni.

Mit kell tudni róla

A legfontosabb, amit sosem lehet szem elől téveszteni, hogy a találati listák helyezéseiért folyamatos verseny van. Az, hogy a hogyan kerüljek a Google első oldalára kulcsszóra egy weboldal ma az első pozícióban van, nem jelenti azt, hogy egy hét múlva is ott lesz – ha az értékelést végző algoritmus úgyraszámolja a pontszámokat és mások jobb eredményt érnek el, akkor óhatatlanul meg fogják előzni a többieket és újrarangsorolódik a lista.
Elsőnek lenni hosszú és kitartó munkával, elsőnek maradni pedig rendszeres megújulással lehetséges.

Hallotam fizetett hirdetéskről is… ez az?

Nem, a keresőoptimalizálással az organikus csatorna eredményeit lehet növelni; ezek azok, amik önerőből, organikusan kerültek az internetes keresők felületére. Amiből a keresőmotorok pénzt tudnak csinálni, az azok azok a találatok, amik pénzért cserébe jelennek meg, fizetett hirdetések. Ezek hosszú távon tipikusan többe kerülnek, mint ha a weboldal- és tartalomfejlesztésre költenénk pénz, kattintások után kell fizetni, ami azt jelenti, hogy ha nem fizetünk, akkor nem jelenünk meg többé a találatok között. Az organikus csatorna ilyen szempontból rugalmatlanabb, ugyan nehezebb bekerülni, de tartósabban is bent lehet maradni az élbolyban.

Megéri foglalkozni 2020ban?

Határozottan igen. A weboldalon található tartalmakat, nem csak a keresők miatt érdemes átgondolni, a keresőoptimalizálás eredményeképpen, ha jól csinálják egy sokkal használhatóbb weboldalt kellene kapni eredményül. További részleteket, az egyéb keresőmarketinges eszközöket a Mokeropt weboldalán olvashat.

Kategóriák
Internet

A HTML 5 története

A HTML 5 a modern weboldalak alapja, az a jelölőnyelv, amelyet a legtöbb ma elkészülő honlap használ a különböző tartalmak, design elemek megjelenítéséhez.

Mi az a HTML

A HTML a HyperText Markup Language, vagyis a hiperszöveg jelölő nyelv kifejezés rövidítése. A hiperszöveg azt jelenti, hogy a szövegek között lehetőség van az átjárásra, ezeket a kapcsolatokat nevezzünk linkeknek. A jelölő nyelv pedig azt jelenti, hogy a weboldal forrására ugyan HTML forráskódként szoktunk hivatkozni, azonban ez nem egy programozási nyelv (főleg nem általános), hanem olyan karaktersorozat, amiben meghatározott módon meg vannak jelölve a weboldal egyes részei (például itt egy kép van, ott egy lista, máshol pedig egy szövegdoboz), illetve azok tualjdonságai (háttérszín, betűtípus stb.).

HTML verziók bevezetési dátumai

 • Kísérleti időszak, HTML vázlat 1993-ig
 • HTML 2: 1995. november 24.
 • HTML 3: 1997. január 14.
 • HTML 4: 1997. december 18, majd kisebb javításokkal 1998. április 24.
 • HTML 5: 2014 október 28.

Mit tud a HTML5, amit az elődök nem?

Az egyik fontos lépés az internet történetében, hogy ugyanarra az objektumra több HTML elemet is bevezettek, melyek megjelenésben nem különböznek, de szemantikai jelentőségük van. Például a blokk elemként megjelenő <div> mellé a jelentéssel bíró <header>, <main> és <footer> elemeket is bevezették, hogy például a keresőmotorok számára jobban értelmezhető legyen a weboldal tartalma. Ezek a modern weboldalnál különösen fontosak.

Egy másik fontos dolog volt, hogy az Adobe Flash tartalmakat már csak biztonsági megfontolásból is el kellett távolítani a honlapokról, részben ennek a kiváltására új eszközöket specifikáltak, melyek képeket, animációt, egyéb médiát külső pluginek nélkül meg tudnak jeleníteni. Ilyen például a <canvas>, <video> és az <audio>.

Kategóriák
Internet

Van-e értelme statikus weboldalaknak 2020-ban

Adódik a kérdés, hogy mi az a statikus weboldal és milyen más weboldal típusok vannak még a statikuson kívül. Ez a cikk a statikus honlapokra helyezni a hangsúlyt, ezt részletesebben fogjuk tárgyalni, de nem lehet beszélni róla a másik típus, a dinamikus weboldalak emlegetése nélkül. Érinteni fogjuk a dinamikus honlapok témakörét, de figyelmünket a címben is megjelölt csoportra fogjuk irányítani.

Mi az a statikus weboldal

Statikusnak nevezzük azokat az internetes oldalakat, amelyek egy internetes cím (URL) alatt mindig ugyanazokat a tartalmakat szolgálják ki és nem is adott a lehetőség ennek a viselkedésnek a megváltoztatására. Az internet elindulásakor még szinte kizárólag ilyen weboldalak léteztek. Az őket felépítő HTML kódokat egyszer összeállították minden URL-hez egy adott fájlba, és amíg azt a fájl nem módosították, addig mindig ugyanaz a dokumentum jelent meg az adott URL-en. A statikus weboldalak tehát úgy viselkednek, mint például egy PDF, vagy Word dokumentum, egyszer meg lettek írva, és mindig ugyanúgy fognak megjelenni.

Ezzel szemben a dinamikus weboldalak már nem csupán HTML fájlokból állnak, hanem olyan rendszerben készülnek, amelyek dinamikusan be tudnak helyettesíteni egyes részeket a dokumentumokba. Ilyen például egy blogbejegyzéseket listázó oldal, ahol mindig attól függ a tartalom, hogy mikor mit írtak. A weboldal kinézetének változtatása nélkül automatikusan frissül a “legutóbbi bejegyzéseink” rész, a legfrissebb posztok kerülnek megjelenésre.

Jó-e valamire ma a statikus weboldal?

A statikusság bizony komoly korlátokat szab a weboldalnak: nehezen kezelhetőek a tartalmak, fájlokban kell kód között keresgélni, ha át akarunk írni valamit, ha egy menüt meg akarunk változtatni, azt minden fájlban át kell írni, nem lehet semmit sem személyre szabni, nincsen igazi funkcionalitás.

Van viszont egy dolog, amit a statikus weboldalaknál semelyik modern rendszer nem tud jobban: a gyorsaság. Minden dinamikus weboldalhoz szükség van plusz rendszerekre, programokra, amik dinamikusan elő tudják állítani őket. Minden plusz szoftver plusz erőforrást emészt fel, lassítja a weboldal betöltődését. Nem beszélve a hatalmas adatbázisokról, amiket a modern portálok használnak.

Ha valami szinte soha nem változik meg, és minél gyorsabban szeretnénk megjeleníteni, akkor nincs gyorsabb a statikus weboldalaknál. Egy egyoldalas céges bemutatkozó oldal például a mai napig elkészülhet ilyen módon.

Kategóriák
Internet

Mit kell tudnia egy weboldalnak 2020-ban?

Minden vállalkozás számára egyértemű, hogy ha sikeres akar lenni, akkor már nem elég egy reklámtáblát elhelyeznie az üzlete, irodája előtt, ki kell használnia az internet nyújtotta lehetőségeket. Az online céges jelenlét egyik sarokköve a céges honlap, de számos vállalat életében jelentős szerep jut a Facebooknak, Instagramnak, roppant hasznos a Google Térképen való megjelenés, a Google Cégem szolgáltatás Google Keresésbe épülő moduljai.

Ugyan a szolgáltatók rengeteget fejlesztenek, és bizonyos mértékig személyre, jobban mondva cégre szabható a megjelenés az általuk üzemeltetett felületeken, mégsem lesz soha teljesen egyedi a cég megjelenése. Egy modern weboldal egyik legnagyobb előnye éppen az egyediség és a felhasználói élmény ötvözése. Meg kell ragadnia a látogatói figyelmét és jó érzéseket kell bennük keltenie és ugyanakkor hatékonyan át kell adnia azokat az információkat, amik a cég működésével, szolgáltatásaival kapcsolatban fontosak. Egy egyedi design amellett, hogy optimalizálja az oldal használhatóságát, emlékezetessé teszi a felhasználók számára a honlapot, szívesen látogatják később is.
Tipp: egyedi céges weboldal készítéssel foglalkozó cég.

A legfontosabb elemei egy jó céges weboldalnak:

 • átgondolt, megtervezett szerkezetű
 • megfelelő információtartalma van
 • jó érzéseket kelt a látogatókban, jó designja van
 • minden eszközön szépen jelenik meg (reszponzív, mobilbarát)
 • gyors
 • biztonságos (SSL, HTTPS, modern CMS)